Съществуват редица мисловни модели, които действат като бариери и ни спират да се развиваме, да достигнем мечтите си и да бъдем щастливи.

Това са опасни убеждения, дълбоко залегнали в съзнанието ни. Вижте 7 от тях:

1. "ЗАСЛУЖАВАМ ЩАСТИЕ"

Никой не заслужава нищо просто ей така, проумейте го - никой не ви е длъжен в този живот. Щастието си го градите вие, то не ви се спуска от небето, само защото мислите, че някой трябва просто да ви го даде. Не се превръщайте в поредната Пепеляшка, която чака да дойде принца и да й оправи живота, а междувременно горко оплаква несправедливата си съдба. Спрете да чакате, а положете усилия и сами съградете своето щастие.

2. "НЯМАМ ТОВА, КОЕТО МИ ТРЯБВА, ЗА ДА БЪДА ЩАСТЛИВ"

Щастието се крие в това, да умеете да оценявате нещата и хората, които имате в живота си в момента. Винаги ще има нещо, което ще ви липсва и това всъщност не е толкова зле - ще бъде вашият стимул за развитие. Но не измествайте фокуса си изцяло върху крайната цел, наслаждавайте се на всяка крачка по пътя до достигането й.

3. "НЕ СЪМ ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР"

Продължавайте да си го повтаряте и не само вие, но и всички останали ще го повярват. Вместо да се отчайвате, премислете кое ви спира да сте на върха. Вижте кои са вашите добри качества и ги използвайте. Там където имате пропуски вземете мерки. Направете си план как да развиете тези умения и го следвайте.

4. "РАЗБИХА МИ СЪРЦЕТО, НИКОГА НЯМА ДА го преодолея"

Хората често ще ви нараняват. Ако в момента се чувствате по този начин, вероятно това са едни от първите ви сблъсъци с реалността - да, хората се променят, желанията и чувствата им също. Не се вкопчвайте в токсични за вас връзки, няма как да върнете времето назад. Спомнете си какво са ви дали тези отношения, на какво ви научиха и продължете напред. Не се затваряйте за хората, но бъдете по-разумни, когато отдавате сърцето си на някого.

5. "ТРЯБВА ДА ДЪРЖА ВСИЧКО ПОД КОНТРОЛ"

Искате да контролирате всичко, имате ясен план и нещата трябва да се случват точно както сте си ги представяли? Постоянно търпите разочарование след разочарование, защото другите не играят по вашите правила и осуетяват намеренията ви? Спрете! Дишайте! Време е да отпуснете юздите и да видите накъде ще ви отведе живота. Опитвайки се да контролирате хората и събитията около вас, всъщност сами си налагате ограничения и пропускате безброй възможности, за които дори не сте помислили, че съществуват. Бъдете по-гъвкави и вместо твърдоглаво да следвате първоначалната си цел я надграждайте спрямо ситуацията - учете се в движение, премисляйте плановете си на няколко етапа. Със сигурност ще има непредвидени изненади, но кой казва, че винаги ще са лоши?

6. "Това е лично"

Спрете да мислите, че светът се върти около вас. Изненада! Всеки е център на своята Вселена. За това не си мислете, че всичко, което хората правят е било с цел да ви огорчат. Почуствали сте се пренебрегнати, някой ви се е развикал незаслужено, друг ви е блъснал в метрото... Хората са толкова вглъбени в собствените си проблеми, че често дори не ви забелязват. Изнервени от лични драми, изливат гнева си на първия човек, че и стълб, който им се изпречи на пътя. Проумейте го -  време е да намалите представата за собствената си важност в очите на другите и да спрете да придавате излишно голямо значение на ситуациите. Това не значи да започнете да се подценявате, просто отнасяйте се по-простичко към живота. Бъдете над нещата!

7. "Трябва да бъда като всички останали"

Спрете да се сравнявате, спрете да подражавате, позволете си лукса да бъдете себе си. Това е най-силната ви черта! Никой друг не може да бъде точно като вас. Защо тогава размивате собствения си облик, опитвайки се да приличате на някой друг? Сравнявате живота си, материалните придобивки, дори любовните връзки с тези на останалите. Сами се затваряте в рамки, наложени от обществото и следвате идеята, че трябва да сте като другите, за да ви харесват. Да, ама не! Винаги ще има хора, които не ви харесват. И какво от това? Колко важно е тяхното мнение за вас? Кой ще носи последствията от решенията и действията ви? Те или вие? Всички знаем отговора. За това не се обезличавайте, следвайте собствените си пориви и желания. Току виж вашата "ексцентричност" се превърне в мода, следвана от всички останали.