Ракът е най-коварната болест за съвременния човек. Всяка година с рак са диагностицирани повече от 11 милиона души по света. Въпреки че причините все още не са категорично установени, има някои хранителни навици, които могат да ни предпазят.

Екипът на Dama.bg ви препоръчва да включите тези подправки и билки в ежедневното си меню, на които ще обърнем внимание в тази статия. Не забравяйте, че само честото им консумиране ще даде сигурен ефект като превенция срещу рак. Те също така, облекчават симптомите на заболяването.

Джинджифил

Не случайно джинджифилът се използва за лечение на всичко от настинка до запек. Той може да се консумира както пресен, така и в прахообразна форма (като подправка) и захаросан. Джинджилът помага при гадене по време на лечение на рак. Като естествен антисептик и антиоксидант, той предпазва от рак на дебелото черво.

Розмарин

Розмаринът е чудесна средиземноморска билка, която има игловидни листа. Поради своя произход, розмаринът се използва широко в средиземноморската кухня и е основна съставка на италианските подправки. Можете да го използвате за супи и сосове, както и за високо протеинови храни, като пилешко, говеждо и агнешко месо. Розмаринът може да помогне при детоксикация, лош вкус, проблеми с храносмилането, загуба на апетит. Освен това, розмаринът блокира канцерогените в преработените храни, например в месото на скара, а маслото от розмарин - свободните радикали. 

Куркума

Куркумата е билка, която придава жълт цвят на храната, както и отличен вкус. Тя съдържа активното вещество куркумин, което е с доказани антиоксидантни и противовъзпалителни свойства - потенциална защита срещу развитието на рак. Този фитохимикал блокира раковите клетки и засилва метаболизма. Изследванията показват, че куркумата играе важна роля в превенцията и лечението на рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на простата и рак на кожата.

Люти чушки

Лютите чушки съдържат веществото капсаицин - съединение, което може да облекчи болката. Когато капсаицинът се прилага локално върху кожата, освобождава субстанция, която намалява болката. Капсаицинът се използва при остра, шокираща болка след операция на рак. Освен това, помага при лошо храносмилане, като намалява стомашното разстройство.

Чесън

Чесънът има високо съдържание на сяра, която е източник на аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен. Активното вещество в чесъна - алицин, намалява риска от рак на стомаха, на дебелото черво, хранопровода, панкреаса и гърдата. Оказва се, че чесънът може да предпази от рак чрез множество механизми, включително чрез инхибиране на бактериални инфекции и образуване на канцерогенни вещества, насърчаване на възстановяване на ДНК. Освен това, чесънът подпомага детоксикацията и подкрепя имунната система и намалява кръвното налягане.

Мента

Ментата е естествен хибрид между вода и мента, използван в продължение на хиляди години като лек за облекчаване на газове, нарушено храносмилане, спазми и диария. Ментата може да облекчи симптомите на синдрома на дразнимото черво и хранителното отравяне, като успокоява мускулите на стомаха и подобрява функцията на жлъчката. Ментата облекчава болезнените рани в устата, причинени от химиотерапията и облъчването, дразнението на стомаха при лечение на рак.

Лайка

Лайката притежава лечебни свойства и не случайно е използвана за лечение на други състояния още от древността. Лайката може да помогне при безсъние, при рани в устата от химиотерапия и лъчетерапия. Чаят от лайка помага при стомашни спазми и храносмилателни проблеми, отпуска мускулните контракции, особено на гладката мускулатура на червата.