Никога няма да забравя един от любимите ми пасажи в „Монахът, който продаде своето Ферари”. В него монахът обясняваше на приятеля си защо му е необходима почивка.

„Ако караш Ферари дълго, без да спираш, за да го заредиш с бензин, няма ли накрая да закъсаш на средата на пътя си”, казваше монахът и в този момент ме накара да осъзная колко много греша във възприятията си за почивката.

Макар да не се определям като работохолик, често съм пренебрегвала тази част от живота си за други времена. Такива, в които имам повече време, за да си почина. Като мой грях определям, че до 25 не бях използвала повече от 5 дни годишно за отпуск. И резултатът от това бе постоянен стрес и умора.

За да не се докарвате до това състояние, обърнете специално внимание на следващите правила. Те са част от всяка добра почивка, която ще ви зареди със сили, идеи и много нови емоции.

1. Почивката не е бягането от работа, а е грижата за възстановяване на силите ни.

Има хора, които не почиват и смятат, че да се почива е срамно. Вашата почивка не е ваша лична работа, а ваше задължение пред обществото, пред близките ви. Трябва да си почивате не само заради себе си и за да възстановите силите си: задължени сте пред децата си, жена си/мъжа си, своите колеги и сътрудници. Всички те имат нужда от креативен, жизнен и мотивиран партньор. А това не става с денонощна работа.

2. Почивайте си с чиста съвест!

Никога не съжалявайте, че сте се изключили от света и отмаряте, докато другите се бъхтят. Винаги има време да им се реванширате. Но за това трябва да сте жизнеспособни, а не изстискани като лимон.

3. Забравете за задачите, които ви чакат!

Много от нас допускат следната грешка – докато са на работа си мислят само за удоволствията, които им готви уикендът, а през него се боят от задачите, които ще им се натрупат за седмицата. Звучи ужасно стресиращо, нали? Не е случайно, че по тази схема е установено, че най-много инфаркти се случват в неделния следобед – точно преди началото на работната седмица.

Не допускайте тази грешка. Когато почивате, не мислете за работа. Не се бойте колко много неща са ви се сте събират за завръщането. Мислете само за мига.


4. Почивайте преди да сте се изморили

За всяка работа се изискват сили, а за почивката също. Не допускайте толкова да се изморите, че да не можете да си организирате ефективната почивка. Ако сте твърде изморени и нямате сили да отидете на фитнес или дори да се поразходите – знайте, че сте хванати в капан: трябва да се починете, а сили за почивка няма… Винаги пазете сили, необходими за организацията на истинския отдих.

Освен това, помнете, че леката умора преминава бързо, а тежката умора изисква много време за релаксация. Много по-лесна е превенцията с умората, отколкото борбата с последствията й.

Правилно е да се почива, в момент, в който усетите, че още малко и ще се изморите. Предвидете умората! Докато имате сили – организирайте почивката си.

5. Планирайте

Четири отпуски, дълги по една седмица, са по-разумен вариант от една, траеща цял месец. Раздробената почивка е по-икономична. Един час напрегната работа изисква 10-минутна почивка. Ако работим напрегнато три часа подред, без прекъсвания, ще ни трябва вече един час за възстановяване на силите. Тоест говорим за 60 минути, в които да се занимаваме със себе си…

За болшинството, оптималният режим на работа е 10 минути почивка на всеки час. Ако много седите пред компютъра, задължително си сложете програма за контрол на работното време, която на всеки час ще ви дава 10 минути доброволно-принудителна почивка в името на красотата и здравето ви.

6. Почивката е смяна на дейността

Погрижете се да редувате натоварванията на тялото си. Разделете заниманията си на физически, умствени и емоционални. Старайте се всеки ден да имате и от трите по равно.

7. Почивайте активно!

Почивката не е безделие, а е дейност. Тя е другата част на вашата работа: работа по възстановяването на силите и енергията. В това число седенето пред телевизора след 23:00 не е почивка.

Ако сте изморени и се сгромолясвате на леглото с дрехите: „Край, спи ми се!” – това не е почивка. Поне минете през тоалетната, иначе по-късно ще се събудите и ще спите на пресекулки. Правилното спане прави съня радостен и приятен. Това е и разходката преди сън, вземането на душ с разтривка, лягането в чисти, свежи чаршафи с доволна усмивка и затворени очи в очакване на следващото утро…