Една голяма част от нещата, които ни се случват, имат нещо общо с компанията и средата ни. Понякога всичко опира до късмета, но в повечето случаи контролът е в наши ръце.


Лошата компания може наистина да ни провали не само в личен, но и в професионален план, смята екипът на Dama.bg. Ето защо трябва да се обграждаме с хора, които ни правят по-добри и ни помагат да се развиваме. Вижте кои са предупредителните знаци, че трябва спешно да си смените компанията и средата.

1. Приятелите ви се обаждат само когато имат нужда от помощ
Всяко приятелство се нуждае от добра комуникация, взаимопомощ и внимание. Ако приятелите ви се обаждат само когато имат нужда и искат нещо, се замислете. Не си губете времето с хора, които се влияят само от интересите си. Приятелството изисква лоялност, а в случая това липсва.

2. Приятелите ви използват миналото ви срещу вас

Някои хора отказват да приемат, че приятелите им са по-пробивни, амбициозни и талантливи от тях. Водени от завистта, те използват грешките от миналото им, за да се изравнят с тях. Да гледаш непрекъснато към миналото обаче е загуба на енергия. Ако някой ви съди непрекъснато за грешките от миналото, по-добре го игнорирайте избягвайте. 

3. Чувствате се в капан
Здравото приятелство държи вратите си широко отворени. То не обсебва, не натяква, не задължава. Можете да си идвате и отивате когато пожелаете. Ако искате да бъдете част от живота на някого, му дайте свобода. В случай че с приятелите си се чувствате като в капан, нещо не е наред.

4. Приятелите ви омаловажават успехите ви
Добрите приятели винаги ще застанат зад вас, ще ви подкрепят и ще ви вдъхнат кураж. Когато сте на кръстопът, те ще ви подадат ръка. Когато сте на дъното, те ще ви измъкнат оттам, а няма да натискат главата ви надолу. Ако приятелите ви омаловажават всичко, което сте постигнали, винаги са критични към новите ви идеи и проекти, се дистанцирайте. Дали просто не ви завиждат?

5. Приятелите ви лъжат
Приятелството изисква доверие, честност и искреност. Няма как да задържите някого с лъжи, както и да задържат вас с лъжи. Ако приятелите ви лъжат непрекъснато дори за дребни и незначителни неща, определено имат проблем. Няма смисъл да си губите времето с хронични лъжци, на които не можете да разчитате.

6. Приятелите ви са негативни
Негативните хора могат да потопят всяка ваша надежда и да ви убедят, че няма да ви се случи нищо хубаво. Не случайно щастливите хора се обграждат с позитивни личности, които обичат и се радват на живота. Не можете да промените приятелите си, но може да промените себе си. Изхвърлете всичко негативно от живота си, всички отровни думи, чувства и навици. Положителните неща се случват, когато се дистанцирате от негативните хора.

7. Приятелите ви искат да сте някой друг
Приятелите ви не спират да се опитват да ви променят, да ви вкарат в определени рамки и очаквания? Ако очакват да сте някой друг, по-добре да си намерят някой друг. Вие не сте техният човек! Истинските приятели ще ви приемат такива, каквито сте - с всичките ви недостатъци.