Всеки ден имаме десетки задачи на главата си и ограничени време за тях. Да изгубим дори една минута в чакане се превръща в непоправим грях, който откупуваме с бързане и препиране. Дали това обаче е правилна стратегия?

Мъдростта на старите поколения носи поговорката: „Бързата кучка, слепи ги ражда”. От ранни времена хората презират прибързаните действия и необмислените постъпки. За тях те отварят допълнителна работа, защото често вървят ръка за ръка с грешките. Така се появява парадоксът, че колкото повече бързаме, толкова повече губим времето си. Това ни кара да сме още по-припряно да действаме и да бъркаме още. Един затворен кръг. Ето 7 причини повече никога да не попадате в него.

1. Бързането води до повече тревожност и мисли за съревнование.

Прибързаните действия, породени от това да се вършат колкото е възможно повече дейности, неминуемо води до тревожност и мисли за съревнование. Колкото повече бързате, толкова повече се притеснявате, дали ще успеете да свършите всичко навреме. Всичко това води до повече стрес, грешки и проблеми. За да намалите тревожността и стреса, забавете малко темпото и спрете. Не пропускайте да си починете, когато се почувствате претоварени. По-спокойното вършене на задачите неминуемо ще намали нервността и тревожността.

2. Губите удоволствието от действията

В бързането се губи голяма доза от чара на всяко едно наше занимание. Не е случайно, че хората, които работят с ръцете си, творците, често попадат в състояния, в които бавно, дори мудно за нашите очи рисуват или майсторят. Причината е, че те изпитват удоволствие от процеса и се опитват максимално да му се насладят.

Представете си го така: ако например обичате торта и сложите в графата си задължения да изяждате по една на ден, но имате малко време и трябва да я съчетаете с още 10 процедури, то много вероятно е да я налапате набързо. Изпитвате ли удоволствие от това? Едва ли. Забавете темпото. Отдайте на всяка хапка нужното внимание.

3. Хабите излишно енергия

Представете си, че трябва да се изкачите до висок етаж на блок. Бързате за важна среща и не бива да закъснявате. Асансьорът е зациклил на някой етаж и не се движи. Познато, нали?
В много от случаите ще се хвърлите през глава да катерите стълбите. Дори да сте добре физически подготвени след 10 етажа луд бяг, ще сте плувнали в пот, пулсът ви ще се е качил и ще дишате тежко. Приказна картинка да влетите в нечии офис, нали? Ще ви отнеме поне 5 минути да се освежите и да отдадете внимание на срещата си.

В същото време ако тръгнете бавно нагоре, без да хабите повече от необходимата енергия, спирате за почивка и не се пришпорвате в най-лошият случай ще стигнете с 1 минута по-късно отколкото, ако сте тичали. При това мислите ви няма да са излезли от спокойния си ход.

4. Губите възможности

Ако се пришпорвате да свършите бързо няколко задачи, вие се опитвате да сте максимално концентрирани и фокусирани в тях. Така мисълта ви може да ви не забележи възможности дадена задача да се свърши с по-малко усилия. Това е огромна загуба на ресурси и енергия, която да вложите в други дейности. 

5. Когато бързате, законът на привличането ви носи още повече неща, за които трябва да бързате.

Законът на привличането най-общо гласи, че всеки от нас привлича това, което излъчва към Вселената. Когато бързаме, за да свършим повече неща, ние привличаме още повече неща, за които трябва да бързаме и да се притесняваме. Прибързаността може да се превърне в един порочен, всекидневен цикъл. Ако усещате, че ежедневието ви се движи на много бързи обороти и вечно не ви достига време, намалете темпото и Вселената ще ви предложи темпо, което е много по-лесно за работа.

6. Колкото повече бързате, толкова повече проблеми привличате.

Когато бързаме сме предразположени към повече разочарования. Това от своя страна води до повече грешки и премеждия. Както знаем много добре, привличаме повече неща от това, което отразяваме към Вселената. Ако например се чувстваме разочаровани, че не стигаме навреме до желаната дестинация, ще привлечем още разочарования и проблеми, които ще ни забавят. По този начин бързането се обезсмисля, защото вместо да направим нещата по-бързо, ще ни е необходимо повече време да свършим определена задача. Закъсненията, грешките и препятствията, които привличаме, посредством нашата неудовлетвореност със сигурност ще ни забавят в дългосрочен план.

7. Винаги има още какво да се направи.

Винаги има нещо друго да се направи, някъде другаде да се отиде и да се срещнете с още някой. Бързането да се свърши дадена задача ще ви помогне да стигнете по-рано до следващата, но това носи само притеснения за следващата задача, която отново бързате да свършите. Забавете малко темпото и го давайте по-леко. Вярвате или не всичко може да се свърши навреме, дори с по-бавно темпо. Когато сме спокойни и центрирани, привличаме още неща, които ни помагат да изпълним задачите. Така се избягват ненужните пречки и разочарования, причинени от прекомерното бързане.