Разделите са моменти, в които получавате съвети от всеки човек около вас. Всеки си мисли, че нещото, което е важало за него, ще важи и за вас. Няма правило за това колко трябва да страдате или след колко време е уместно да започнете да излизате с нови хора. За някои хора може да е достатъчна една вечер и кутия сладолед, за други цяла година.

Има обаче признаци, че претърпявате раздялата твърде тежко. Ако усетите, че правите тези неща, определено трябва да се вземете в ръце.

1. Не ви се излиза с най-добрите ви приятели. Имате нужда от хора, които да ви помогнат да се справите с раздялата по-бързо. Не се изолирайте и бъдете много прями с тях. Признайте си, че имате нужда да си изясните разни неща. Разрешете им понякога да са по-остри с вас, за да не се притесняват, че може да ви наранят, но и да не ви спестяват неща.

2. По няколко пъти на ден разглеждате Инстаграм и Фейсбук профила на бившия си. Няма лошо в това да си задоволявате любопитството за това какво се случва с бившия. Почти невъзможно е да не хвърлите по едно око, но ако го правите повече от веднъж на ден, трябва да престанете. Не гледайте кой харесва публикациите им и къде се отбелязват. Деструктивно е.

3. Не правите неща, които ви напомнят за бившия. Не трябва да спирате да гледате любимият си сериал, просто защото сте се разделили. Запазете си нещата, които обичате и опитайте да ги преживявате по нов начин.

4. Не си намирате нови начини да си запълвате времето. Трябва да започнете да гледате на нещата не от гледната точка на "ние", а от гледната точка "аз". Опитвайте нови неща, които могат да обогатят живота ви. Независимо дали йога или курс по готварство, трябва да се възползвате от всякакви нови възможности, за да изградите отново увереността си.

5. Не спирате да мислите за хубавите неща от връзката ви. Да, сигурно ви е било по-приятно да спите с някого, но приятно ли ви беше да ви унижават пред приятелите ви? Направете реалистичен списък с плюсовете и минусите и преценете дали раздялата ви е била правилна.

6. Позволявате на бившия да е част от живота ви. Нещата са в пъти по-трудни, когато ви се обажда често, за да ви пита дали сте добре. Ако искате да се дистанцирате, но не ви позволяват, го изискайте. Ако пък това не даде резултат, просто ги блокирайте.

7. В тежък траур сте за връзката, а са минали повече от шест седмици. Първите няколко седмици са най-трудни, но трябва да се справите с това. Нормално е да ви трябват няколко седмици да си изградите старите навици отново, но да продължавате да страдате след това е нездравословно.