Прабабите и прадядовците са извор на мъдрост. А някои житейски уроци никога не излизат от мода. Уверени сме, че ако ги приложите в ежедневието си, ще възпитате прекрасни деца.

1. Който не работи, не трябва да яде

Децата трябва да се научат, че усиленият труд не е наказание, а необходимост. Който умее да се труди, умее да прави всичко в живота.

2. Отговорности, а не права

Нашето поколение смята, че му се полага това и онова, но всъщност не е така. Децата трябва да знаят, че човек трябва да бъде отговорен и да носи последиците от постъпките си. Това ще ги направи достойни хора.

3. Научете се да решавате спора без страничен наблюдател

Ако имате повече от едно дете, не играйте ролята на съдия. Понякога трябва да оставим децата сами да се разберат. В противен случай ги лишаваме от възможността сами да си решават проблемите.

4. Телевизията обикновено е загуба на време

Да си създадеш свой живот е много по-важно от това да гледаш нечий чужд живот по телевизията. Не казваме, че не трябва изобщо да гледат телевизия, но трябва и да живеят в реалния свят.

5. Не се оплаквайте

Мрънкането е безмислено занимание. Децата трябва да са благодарни за всичко, което имат. Така ще се научат да ценят нещата и да не мрънкат за всичко, което не им харесва.

6. Имайте ценности

Децата трябва да са уверени, но не и нахакани. Трябва да ценят хората повече от вещите и винаги да оставят верни на себе си. Успехът, който постигаме за сметка на достойнството си, не е никакъв успех.

7. Никога не се предавайте!

Всяко нещо, което си струва, изисква много усилия. Трудностите не трябва да са нещо, което ни отказва от битката. Упоритостта е един от най-важните уроци.