Ако си падате по пикантните ястия, то без съмнение трябва да се възползвате от следващите ни предложения, които са си истинско предизвикателство дори и за най-големите любители на лютото.
 

1.  Torta Ahogada

В мексиканския град Гуадалахира „torta аhogada” или „удавен сандвич” се смята за универсален лек за всичко – от махмурлук до разбито сърце. Представлява парче печено свинско месо с нарязан лук, „тортата” може да е частично потопена в чили сос, а за истинските ценители на пикантното се сервира добре „удавена” в него.
Най-подходящото време за ядене на „torta ahogada” е по време на мач на стадиона в Гуадалахира.
 

2. Laap/Larb

Това е типично ястие за Лаос. Лаап е традиционна салата с месо, лимонов сок, рибен сос, гарнирана с печен ориз и пикантни чили сосове. Подходящо е за обяд или вечеря. Обикновено се поднася и гарнирано със свежи зеленчуци – патладжани, краставици, листа от мента и др.
 

3. Задушени рибешки глави в чили сос

 
Когато стане въпрос за парлива китайска кухня, повечето от нас се сещат за Съчуан, но истината е, че на първо място по пикантност е храната от провинцията Хунан. Задушените рибешки глави в чили сос са традиционно местно ястие с два види чили – зелено и червено.
 

4. Phaal

Това британско-индийско ястие е истинско предизвикателство сред пияните студенти във Великобритания, където се твърди, че Phaal е измислен, за да задоволи желанието на смелчаците за „най-горещото къри”. Пикантността на Phaal идва обаче от bhut jolokia, което е индийска подправка и е обявена за една от най-пикантните в света.
Phaal e английско ястие, но едно от най-обичайните места, на които можете да го опитате, е Ню Йорк в английско-индийските ресторанти.
 

5. Tteokbokki

Основата на това ястие е варен ориз, полят с чили сос. Освен това се добавят и лук, скариди, сусам. Съставките могат да бъдат различни, но не забравяйте, че колкото по-червен е сокът, толкова е по-люто!
 
 

6. Curry goat

Няма истинско парти в Ямайка без врящ казан с месо от коза и къри. Пикантността идва от карибския пипер, който е оценяван между 100,000 и 350,000 по скалата на Сковил, която измерва степента на лютивост. Някои готвачи добавят към ястието картофи и кокосово мляко, но винаги има ориз, за да успокои парещия ви език.

 

7. Datil Pepper Sauce

Отглеждани в градчето Св. Августин, Северна Флорида, тези малки чушки, са доста лютиви. Малки, но опасни! Донесени са във Флорида от испански работници на остров Менорка през 1700 г. От тях се прави и вкусен сладък сос, който не може да се намери извън Св. Августин.