Денят се познава от сутринта и от малките знаци, които всеки нов изгрев ни дава. Искате ли да засилите влиянието им? Тогава разучете следващите 7 ритуала, които можете да правите от леглото си. Те са много ефективни и ще ви заредят с положителна енергия, ще фокусират мислите ви и ще ви спасят от ежедневния стрес, който представлява вечната надпревара с времето и задачите.

Отделете точно по 5 минути всяка сутрин, за да изпитате въздействието на тези ритуали. Само след 14 дни ще усетите и първите промени. Ще откриете, че тези практики повишават работоспособността, намаляват напрежението и постепенно ще започнете да постигате успехи в начинанията си.

1. Изразявайте благодарност!

Всеки нов ден трябва да сте благодарни за това, че сте живи. Всичките ни преживявания са неща, за които трябва да бъдем благодарни. Да те има с всичките ти проблеми, винаги е по-добре от това да не съществуваш. Помислете над това.

Винаги съществува нещо, за което да сме благодарни, просто трябва да погледнем около нас и вътре в нас. Чрез изразяването на благодарност ние чувстваме едно блаженство и щастие от това, което имаме. Не се тревожете за нещата, които все ви се изплъзват, защото това ще ви доведе до разочарование и отчаяние.

Ако изпитвате трудности да намерите нещо за което да сте благодарни се върнете към основните неща. Кажете си: „Благодарен съм на всяка секунда, която ми дава живота”. Кажете го или го почувствайте. Няма значение как изразявате благодарност, стига намеренията ви да са съзнателни.

2. Определете целите си за деня

Има дни, в които имате десетки задачи за вършене. В такива дни още със събуждането сме стресирани. Дайте си минутка и осъзнайте главното – коя е най-важната цел за вас. Тя може да е да изпечете сладки за децата си и да ги направите щастливи. Да направите 100 коремни преси. Да се храните здравословно.

Запомнете – малките неща, емоции и ситуации са градивните елементи на вашия живот. Създавайки малки моменти с особено силен заряд за нас, успяваме да получим радост и благоденствие.

Преди да станем от леглото, трябва да си кажем на глас или да запишем на лист какво възнамеряваме да свършим през деня и какви цели си поставяме. Това може да бъде нещо конкретно, като например да отидем до магазина или нещо по-обширно, като например да се опитаме да не казваме болезнени неща на хората, с които се срещаме през деня.

3. Фокусирайте се върху позитивни намерения

Погледнете на мислите си сякаш те могат да се проектират в реалния свят. Подобно на сънищата, в които често сменяме сюжета, в живота също можем да се намесим чрез мислите си. Резултатът не е толкова бърз, но това не означава да се отказваме. Мислите оформят реалността, която ние лично преживяваме. Ако си мислим целенасочено за нещо, ние го караме да се случи.

Представете си как искате да протече деня ви – да свършите тези и тези задачи, да се видите и чуете с приятели. Представете си как искате да се чувствате в този ден. И преди да се усетите той ще премине точно по „програмирания” от вас начин.

4. Усмихвайте се 30 секунди

Усмивката е едно от най-добрите неща, които можем да направим рано сутрин. Няма как да се чувстваме ядосани, когато се усмихваме.

Когато се усмихваме, ние отключваме хормоните на щастието серотонин и ендорфин. Те заливат мозъка и бързо премахват меланхолията. Това ни зарежда с много положителна енергия за начало на новия ден. Усмивките доказано намаляват стреса и кръвното налягане.

Освен това повишават имунитета, което е още една причина да се усмихвате, след като се събудите. Затова не се колебайте дори и без причина се усмихвайте и ще почувствате облекчение.

5. Поискайте си прошка за грешките, които сте допуснали предния ден

Да не се корите за грешките, които сте допуснали предишния ден, е едно от най-трудните неща. Понякога тези малки и незначителни събития се забиват под кожата ни и ни карат да превъртаме отново и отново лентата, за да търсим нови сюжети.

Ако сте в такъв сценарий, опитайте се да спрете веднага. Всички правим грешки, но не всички умеем да прощаваме. И най-трудно прощаваме на себе си. Прошката помага да освободим от напрежението, от очакванията, от разочарованията. Признанието за допуснатите грешки не може да промени миналото, но може да създаде едно ново и по-добро настояще.

6. Изпийте чаша вода.

Водата има свойството да тонизира, пречисти и съживи тялото ни. Много от съвременните болежки на телата ни се дължат именно на липсата на достатъчно вода или такава с хубави показатели.
Не подценявайте водния ритуал сутрин. Той е първото нещо, което ще ви зареди с енергия и настроение. Дали е случайно, че именно при силен стрес пием малко вода, която да ни „охлади”, успокои и да ни даде нови сили… Не пропускайте и вашата чаша всяка сутрин.

7. Направете 5 дълбоки вдишвания и издишвания

Дишането е това, което ни държи живи. Нашият начин на дишане, може да стане причина за не достатъчно кислород в органите и мозъка. Ако спрем да дишаме, ако задържаме дъха си, сърцата и мозъка ни също ще спрат.

В дишането има скрита много голяма сила, която може да ни отведе в трансцедентални състояния на съзнанието, които да ни позволят да овладеем вътрешните си сили. Точно тази техника се използва в древните учения и в йога практиките. Твърде често ние използваме повърхностно дишане, което поддържа живота ни, но няма силата да го направи по-добър и осъзнат. Променете това с малък ритуал още в леглото.

Вдишвайте и издишайте дълбоко и бавно, докато се чувствате комфортно. Трябва да почувствате как стреса и напрежението изчезват от тялото ни сякаш са дим.