Главният оперативен директор на Facebook и една от най-влиятелните жени в света дава съвети как да изградим успешна кариера, без да се отказваме от щастливо семейство. 

Шерил Сандбърг се нарежда в списъка на 50-те най-влиятелни жени в бизнеса на "Форчън", както и като един от 100-те най-влиятелни хора в света. Тя е главен оперативен директор на Facebook. Преди да започне работа в социалната мрежа, Сандбърг е вицепрезидент на глобалните онлайн продажби и операции на Google и началник на генералния щаб на Министерството на финансите в САЩ. Живее в Северна Калифорния със съпруга си и двете им деца.

1. Работа

Ако една жена има избор - да изгради кариера или да се откаже от всичко в името на децата, то решението е ясно: работата.

"Пълноценната кариера на двамата родители създава най-добрите условия за развитие на децата, както и за живота на родителите и семейството като цяло. Публикувани от учените данни ясно показват, че в случаите, когато родителите споделят отговорностите в грижата за децата, майките чувстват по-малко тежест и вина, бащите участват повече в семейния живот и децата се развиват по-добре."

2. Не се страхувайте

Истинската причина за бездействие е страхът. Така че една жена трябва да се бори не с предразсъдъците на обществото, а със страха в себе си.

"Страхът е като преграда пред много жени. Страхът от вземане на погрешно решение. Страх от собствените ни сили. Страх от критика. Страх, че няма да се справят. И разбира се, светата троица от най-често разпространени страхове: да не бъде лоша съпруга, майка и дъщеря. Отървавайки се от страха, жените са в състояние да постигнат професионален успех и щастие в личния си живот, да получават свободата да избират едното или второто, или и двете едновременно."

3. Не мълчи

За трудностите трябва да се говори, да се говори на висок глас.

"Ние трябва да говорим и да се защитим, да се говори за трудностите, които ни пречат да се движим напред, и да се намерят начини да се отървем от тях."

4. Не се опитвайте да успявате във всичко

Никоя от нас не може да бъде супер-жена. Но нека да помислим за това, за което наистина е необходимо време, за да се направи, и че то може да се прехвърли на някой друг.

"Правете всичко с увереността, че то е възможно, че ще се получи добре. Съвършенството е наш враг."

5. Разделяне на семейните отговорности

"Според статистиката, ако жената дава половината от доходите в семейството, а мъжът участва в половината от домакинската работа в дома, рискът от развод намалява на половина."

6. Борба със стереотипите

Стереотипите са като отрова в живота на една жена. Тя може и ще се радва на действие, но се страхува не от себе си, а от общественото мнение.

"Ако се опитвате да бъдете просто мила в общуването, не очаквайте скоро да постигнете целите си."

7. Жените трябва да се подкрепят взаимно

"Всеки обича добър бой, но борбата между жени предизвиква още по-голям интерес. Пресата е готова да отвлича вниманието на обществото от настоящите проблеми като неуморно отразява истории за сблъсъци между жените. Когато аргументът се свежда до "а тя каза, че... а аз отговорих..." в края на краищата всички губим."

 

Миналия месец на български език излезе книгата на Шерил Сандъбрг "Реши се. Жените, работата и волята за лидерство" (изд. Сиела)