Да откажеш цигарите е трудно, но можете да направите процеса много по-лесен, разбирайки точно с какво ще се сбълскате. Научавайки повече за седемте етапа, през които преминава тялото ви докато отказвате цигарите, вие имате много по-добър шанс да се справите и да спрете да пушите веднъж завинаги. 

Ден първи без цигари

Добрата новина е, че ползите за здравето от непушенето започват около 20 минути след последната изпушена цигара. Лошата новина е, че във вашето тяло се заражда никотинов глад точно по същото време.

Ден 2

Тялото ви започва да преживява ранните симптоми на никотинов глад, които могат да включват, макар и не задължително, неща като неистово желание за определени храни, цялостно увеличаване на апетита, безпокойство, раздразнение и други. Важно е да помните, че процесът на изчистване не „боли“, така да се каже, но може да бъде некомфортен по други причини, също свързани с физически неразположения.

Ден 3

Много хора не осъзнават, че никотинът ще напусне напълно тялото им само три дни (72 часа) след последната им цигара. Лошата новина е, че желанието за пушене също ще бъде най-интензивно през този период от време. Едно е от ключовите неща, които трябва да помните през това време е фактът, че физическото усещане за никотиновия глад е почти идентично с това да сте гладни. Това е причината толкова много хора да напълняват, когато отказват цигарите – те ядат, за да компенсират неистовото желание да запалят. Ако се опитате да не забравяте това, процесът, през който преминавате ще бъде по-лек, отколкото  предполагате.

Ден 5

Защото никотинът не е вече в тялото ви, вие не се борите срещу симптоми като главоболие или гадене. Всички признаци на изчистване, които очаквате на този етап, са само в главата ви. Това не ги прави по-малко трудни за преодоляване, но трябва да имате предвид, че сега е момента да използвате вътрешната си сила, за да продължите напред.

Ден 14

Около втората седмица, в която не сте пушили, вие би трябвало да забележите, че някои от обичайните ви дейности са станали по-лесни. Може би вече не се задъхвате след като изкачите стълбите до офиса. Може би можете да играете с децата по-дълго без да се изморявате. Нормалните функции на белия ви дроб са започнали драстично да се подобряват около 14 дни, след като сте се отказали от пушенето, което е нещото, което определено трябва да си напомняте възможно най-продължително, докато все се освобождавате от зависимостта си.

Ден 19

Финалната права, която чакате, най-накрая е тук – повечето от симптомите от спирането на цигарите са изчезнали напълно около две и половина седмици след последната ви изпушена цигара. Това означава, че неистовото ви желание да запалите, срещу което се борите, става все по-слабо. Някои обстоятелства или навици в живота ви, може би, все още ви карат да мислите за цигарите, но вече не бързате непременно да се доберете до кутията с папироси. Бъдете сигурни, почти излязохте от тъмната гора на зависимостта.

Ден 21

Когато достигнете третата седмица без да пушите, дори ако вашето тяло все още се отървава от зависимостта си към цигарите, умът ви е официално свободен. Всичките ментални симптоми на изчистване от пристрастеността, срещу които се борихте, са си отишли вече. В допълнение, отнема около три пълни седмици, за да формираме нов навик. Това означава, че всички тези стари подстрекатели, които ви караха така отчаяно да желаете да запалите цигара, сега трябва да са заменени от много по-позитивни неща. Поздравления – вие отказахте цигарите!