Всички необвързани са съвсем различни един от друг – и най-вече, защото има изцяло различни причини за това някой да бъде соло. Следователно съществуват няколко различни типа "необвързани", всеки от тях със своя различна нагласа към собственото си соло съществуване. Някои са сами заради убеждението си, че се чувстват удобно в кожата си, чувстват се щастливи сами със себе си. Други водят самотно съществуване, защото са твърде взискателни или просто г-н Перфектен не се е появил все още. Някои страдат мълчаливо и се чувстват самотни, а други пък съвсем открито се бунтуват и показват, че си търсят партньор. Причините за необвързване са толкова различни и от тях може да откроим и следващите 7 типа необвързани:

Плахите

Светът е голям и броят на мъжете също. Как тогава човек може да намери правилния? В крайна сметка човек трябва да внимава и не е нужно да целува много жаби по пътя към откриването на своя принц? За тях не е нужно да губят времето си с неподходящите хора и се опитват да избягват интимните контакти, доколкото е възможно. Затова необвързаните, които принадлежат към този тип, преминават изключително плахо и напрегнато през живота си и през света. Нищо чудно, че почти никой не се осмелява да завърже разговор с тях и още повече да направи опит за връзка с толкова плах човек.

Шансове за успех: нисък
Възможност за подобрение: съберете много смелост и просто опитайте някой път да оставите нещата да се случат от само себе си – светът няма да свърши, ако веднъж (или дори няколко пъти) допуснете грешка.

Придирчивите

„Мххм, да видим каква трябва да е половинката ми?
Разбира се, трябва да бъде готин, висок, с чувство за хумор. Трябва да тренира някакъв спорт, най-добре да е колективен – това показва, че е социална и общителна личност. Плюс би било, ако има спортно-елегантен стил на обличане. Ще бъде доста добре, ако е самостоятелен и независим…”
В допълнение, представителите на този тип "придирчиви" имат и по-детайлни предварителни изисквания към бъдещите си партньори, включващи подробности като това, че най-добре би им подхождал блондин/брюнет, който има братя и сестри, евентуално обаче избраникът им трябва да е най-малкият сред тях… Дотук добре. Но не е никак чудно, че този тип трябва да търси дълго своята „подходяща сродна душа”, тъй като е доста трудно някой изобщо да изпълни подобен тип изисквания.
Шансове за успех: много ниски
Възможност за подобрение: този тип хора трябва да забравят, макар и за секунда, всичките си изисквания, повечето от които са абсолютно безумни и даже безсмислени.

Уверените

Това е един доста щастлив сингъл, който предпочита да стои далеч от сериозните връзки и обвързвания. Той се радва на живота с всички негови предимства, които му се предоставят, и стои далеч от моментите на самосъжаление – и като цяло от всички тъжни моменти. Сам пред коледната елха или на лятната си почивка? Определено не е възможно за такъв тип човек. Животът има много сладости, които ни предлага постоянно. И голяма част от тях са предназначени в крайна сметка именно за необвързаните.
Шансове за успех: много добри, защото обикновено този, който не търси, най-често намира.
Възможност за подобрение: добро, защото невинаги бурният, див живот е интересен и забавен, когато не е споделен.

Мечтатели

Доста труден случай, защото този тип хора са вглъбени само в един възможен сценарий за своя живот: влюбване, любов, годеж, сватба, деца, къща и куче, например. За съжаление, повечето от представителите на тази група необвързани се намират далеч от своята иначе така мечтана идилия. Те не са склонни да направят компромиси и дори незначителни отклонения от своите планове и идеали... което обяснява факта, че тези хора страдат осезаемо повече, отколкото останалите необвързани. Особено когато техният приятелски кръг е пълен с влюбени, женени двойки и семейства – всяка следваща сватба ги натъжава все повече, виждайки, че някой друг изживява и сбъдва тяхната мечта.
Шансове за успех: ниски, за съжаление, тъй като те са стремглаво и праволинейно устремени към своята цел.
Възможност за подобрение: трудна - освен ако не преоценят желанията си.

Без късмет

Животът на тези хора наистина не е лесен. Ако ставаше въпрос само за това, че филията с мармалад е паднала на грешната страна, можеше да се преживее. За съжаление, понякога лошият късмет съпътства всеки аспект на живота ни и най-вече любовния. Тук иде реч за една катастрофа без край, при която хората без абсолютно никакъв късмет сякаш вечно попадат на грешните и неподходящи партньори. Или изобщо не попадат на никакви партньори.
Шансове за успех: все им се изплъзват
Възможност за подобрение: добри са, защото все в някой момент късметът трябва да срещне и вас.

Нещастните

Да намериш мъжа/жената на мечтите и на живота си някъде между кариерата, списъците със задачите и трилионите хобита, звучи доста сложна задача. Напомня ни на въпроса за кокошката и яйцето: Кое е първо? Всичкият този стрес в работата и в свободното време? Изглежда, че този тип необвързани, просто запълват цялото си време за отдих и почивка с още и още занимания? Сигурното е, че трябва да отредят или по-скоро да освободят място и време за г-н/г-жа Перфектен/на, щом го търсят – освен ако не го срещнат в офиса или във фитнес залата, например.
Шансове за успех: определено по-високи, отколкото при тези, които само си седят вкъщи или никой не отговаря на изискванията за „Принц-мечта”.
Възможност за подобрение: добро, защото правилният човек може да се появи по-бързо, отколкото си мислите.

Скърбящите

Тук попадат тези от вас, които не са готови за нова връзка, защото все още не са преживели старата си любов и не са оставили стария си живот зад гърба. Те са така да се каже „принудително” сингъл и абсолютно нещастни от този факт, защото сърцето им копнее за някого. Ясно е, че в този момент те нямат очи за никой друг, освен за своята несподелена любов. Времето ще излекува тази рана и този скърбящ необвързан ще бъде отново щастлив – с или без партньор и най-важното – отново ще е способен да обича.
Шансове за успех: в момента се равняват на една голяма НУЛА, но постепенно ще стават по-добри.
Възможност за подобрение: всеки ден трябва да става малко по-леко, докато човек преживее напълно старите спомени.

Щастливата любовна приказка никога не следва предварително посочени критерии и етапи – понякога ги надхвърля, понякога не, но в крайна сметка важна остава способността човек да променя постоянно стремежите, желанията си и цялостния си светоглед с цел да открие истинския смисъл и щастие в живота си.