Още със ставането от леглото сутрин ни подхваща забързан и пълен а ангажименти график, който сякаш поглъща цялата ни енергия и лично време. В края на деня се чувстваме изцедени и нямаме сили за забавления и приятни занимания. Наистина ли трябва да живеем в този ритъм?

Специалистите по личностно развитие и мениджмънт на времето, са на мнение, че с малко предварителна подготовка можем значително да улесним работния си делник. Тя е свързана с това да се научим да планираме, да почиваме пълноценно и не на последно място да поставим акцент върху личните си нужди. Ето и няколко полезни съвета взети на заем от техните семинари.

1. Преди сън не се разсейвайте с телевизия и интернет

Когато дойде време за почивка, хората масово започват да сърфират в интернет, гледат телевизия, играят електронни игри или преглеждат различни приложения в мобилните устройства. Всички тези дейности повлияват върху качеството на съня като стимулират нервната система. Резултатът е лош сън, кошмари и умора сутрин. В дългосрочен план това води до снижаване на качеството на живота.

Опитайте някои от следните съвети: поне за седмица не включвайте вечер телевизора в спалнята. Ако това ви е невъзможно, опитайте се да гледате любимото си предаване на стол или седнали на земята в дневната. Така веднага щом изпитате умора, ще се отправите към вашата стая и ще си легнете веднага.

Най-тежкият сън е този, който ни наляга на дивана и ни пречи да се доберем до кревата си. Накъсването от досадното местене пък често ни оставя бъдни пред екрана на някое от устройствата ни до малките часове..

2. Подгответе се за утрешния ден

Едно от най-полезните неща, които може да направите преди да легнете в леглото е да направите кратък анализ и план за следващи ден. Напишете кратък списък със задачите, които трябва да свършите. Много от хората дори планират своето облекло за утрешния ден, за да не губят сутрешното си време в лутане.

Стремете се всяка сутрин да ставате по едно и също време, за да настроите своя биологичен часовник. Тези простички неща могат да ви спестят от сутрешния стрес и да дадат необходимото спокойствие за по-лек сън.

3. Четете книги

Успешните и организирани хора обичат да учат. Ето защо повечето от тях винаги имат книга под ръка. Можете да се отдаде на любимото си четиво или да зарадвате децата като им прочетете детска приказка. Преди лягане не четете новинарски вестници и списания. Изберете приятно четиво, което ви отнася в един друг свят и не натоварва вашата психика.

4. Медитирайте

Медитацията е чудесен начин да се настроите на вълна за релакс. За няколко минути оставате насаме със себе си и подреждате всички свои мисли, за които сте нямали време през деня. Медитацията зарежда и прави хората по-фокусирани върху техните цели и идеи. Тя е чудесен метод за практикуване преди сън, отпуска мислите, а ако сте достатъчно умели с визуализацията, може да ви дари с приятно сънища.

5. Благодарете

Вечер преди лягане е един от най-сладките моменти на деня. В него трябва да отделите нужното внимание на постигнатото през изминалия ден и да подредете приоритети си за следващия. Бъдете доволни и благодарни дори за малките неща, които са ви се случили. Добре е е да се сетите за поне 5 неща, за които да сте благодарни на отминаващия ден.

6. Разтребете

Всяка вечер отделяйте по 3 минути, за да разкарате всички листовки, вестници, хартии, опаковки или посуда, които ви се пречкат пред очите. Не лъжете, че няма такива около вас. Хвърлете дрехите за пране, сложете чашата в миялната. Всичко това ще ви улесни на сутринта, когато ненужните вещи няма да ви се изпречват на пътя и да ви бавят, докато се приготвяте за работа.

7. Пригответе си закуска/ обяд

Никога не забравяйте, че освен красив ум и богата душевност, вие притежавате силно тяло, което ви помага да постигате целите си. За да е то във форма, е нужно да се грижите за него с полезна храна. При това редовно. Много от нас забравят да се хранят на закуска или в бързината мушват нещо мазно и неподходящо.

Не се поддавайте на този ритъм. 5 минути след вечеря са достатъчни да забъркате един омлет за обяд. Остатъците от вечерята пък може да сложите в кутия и да занесете в офиса, за да не се изкушавате да хапвате вредна храна.