Всеки иска да има приятели, но не всеки може да бъде добър приятел. Точно като любовта, приятелството е свято чувство, което носи в себе си емоции и щастие.

За съжаление, много хора не оценяват приятелството, но всеки човек иска да има много верни приятели. Никой не може да толерира нечия грубост, постоянни предателства и унижения. Приятелството предполага спазването на определени правила и морални задължения. Приятелят трябва да подаде ръка в трудни моменти. То ни учи да се радваме, да се подкрепяме взаимно и да се отнасяме към нашите приятели с любов и уважение. Ако искате да имате повече истински приятели, ето няколко съвета.

1. Опитайте се да бъдете полезни на своите приятели

Приятелството не е договор. То е съюз на двама души, които си сътрудничат с цел да се забавляват и да прекарват пълноценно времето си заедно. Защо да не направите нещо хубаво за вашия приятел? Това е един благороден и щедър акт. Най-добрият приятел е съществена част от живота ни. Използвайте всички средства, не бъдете стиснати за най-скъпите и най-близките си хора. Не отказвайте да помогнете на приятел в нужда. Не е нужно дори да ви моли за помощ.

Когато вашият приятел ви помоли за ценен съвет, трябва да покажете своята креативност. Фразата "Не знам" е много опасна. Това доказва, че ви е страх да поемате отговорност за своите думи и не изразявате своята подкрепа. Като грижовен приятел, можете да споделите вашата гледна точка и да помогнете с идея за изход от дадената проблемна ситуация. Освен това, трябва да се научите да помагате на приятелите си, без да очаквате нещо в замяна.

2. Не играйте двойна игра

В днешно време хората са готови да жертват приятелството си в името на някаква цел. Фалшивите приятели лесно могат да се скрият зад фалшива усмивка. Няма нищо по-лошо от това да разбереш, че скъп приятел играе двойна игра. Едно предателство от приятел завинаги убива доверието.

3. Потиснете амбициите си

Не е лошо да бъдем амбициозни, но когато става въпрос за приятелство, трябва да внимаваме. Ако започнете да гледате приятелите си от високо, то рано или късно ще забележите, че това поведение влияе отрицателно върху взаимоотношенията ви. Затова потушите огъня на амбициите си. Най-добре е да развиете умението си за изграждане и укрепване на приятелството, вместо да се съсредоточите върху вашето превъзходство над другия. Не обръщайте внимание само на материалните неща, а вникнете във вътрешната природа, ценности и постижения на вашия приятел.

4. Прекарвайте повече време с приятелите

Човек, за когото приятелството не е приоритет, няма да намира време за приятелите си. Не е задължително да посещавате нощни клубове или партита, може просто да се срещнете някъде в парка. Една приятна среща с приятели е най-добрата терапия срещу стреса, дава вдъхновение и добро настроение.

Всеки знае, че пазаруването без приятели е изключително скучно и дори безсмислено нещо. Тази дейност ще донесе и за двете страни незабравими спомени. Има много други начини да прекарвате времето си с приятели, но пазаруването май е сред любимите ни.

5. Научете се да пазите тайни

Много хора смятат, че приятелството на жените не е толкова силно, колкото при мъжете, защото жените не могат да пазят тайна. Тази гледна точка може би не е най-правилната, защото всичко зависи от волята на човек, а не от пола му. Ако ваш приятел реши да сподели тайната си с вас, то вие трябва да запазите тази тайна и никой освен вас двамата да не разбира за нея.

6. Изграждане на емоционална връзка

Способността да разбирате емоциите на вашия приятел е от решаващо значение. Приятелството не може да бъде силно, ако се съсредоточи само върху проблемите. Лесно е да се скрие мъката с помощта на фалшива усмивка, но само истинският приятел може бързо да направи разлика между истинското щастие и маската на доброто настроение.

Ако сте забелязали, че вашият приятел се притеснявате за нещо, направете всичко възможно да намалите тревожността му. Конкретните действия ще му помогнат да се съвземе много по-бързо. Основното нещо е да бъдете достатъчно търпеливи и да се опитате да мотивирате човека до себе си да се справи със ситуацията и да продължи напред.

7. Бъдете положителни

Вашият приятел винаги ще ви изслуша, но едва ли би понесъл да сте постоянно в лошо настроение. Животът може да е труден, но трябва да се научим да балансираме между тъгата и положителните емоции. Статистиката доказва, че оптимистите имат повече приятели, защото е по-лесно да се общува с позитивни хора. Остава вярна и поговорката „Приятел в нужда се познава“. Помагайте на приятелите си, когато имат нужда, но не забравяйте за усмивките и положителните емоции.

Животът без приятелство би бил лош и непълен. Ако искате да имате много верни хора около себе си, е необходимо да бъдете добър човек и да мислите за нуждите на приятелите си. Нищо не е перфектно в този свят, особено когато става въпрос за хора. Вярвайте в истинското приятелство и бъдете добри и позитивни.

Ако харесахте този текст, споделете го с приятелите си.