Всеки ден имаме десетки изисквания и въпроси към околните - семейството, колегите и приятелите ни. Замисляли ли сте се обаче колко често задаваме въпроси сами на себе си? Ако вашият отговор е "никога" или "почти никога", вероятно сте оставили света ви да бъде оформен от хората, които ви заобикалят. Затова решихме да ви представим седем въпроса, които да си задавате всеки ден. Те ще добавят позитивна перспектива към ежедневието ви, ще ви помогнат да имате по-добър поглед над нещата, които ви се случват и ще създадат у вас чувството за успех и удовлетворение.

1. Какво ново научих днес?

Човек наистина се учи докато е жив и това е неуспорим факт. Последните изследвания в областта доказват, че ако тренираме мозъка си и се учим непрекъснато, с годините ще се чувстваме много по-добре, ще бъдем способни да взимаме трудни решения и да се ориентираме в света, който ни заобикаля. Няма значение дали днес ще научите няколко нови думи на чужд език или как да използвате кафемашината на най-добрата си приятелка, поддържайте ума си бистър и остър.

2. Как се чувствам?

Тук е мястото да кажем, че не трябва да съблюдавате само умственото си здраве. Емоционалното ви състояние също е изключително важно. За съжаление все още в мисленето на обществото умът, тялото и емоциите са нещо отделно. Имайте предвид, че вие сте една сложна взаимосвързана система, в която всяка брънка е важна. Следете за резки промени в мислите и чувствата си, не задържайте гняв или негативни емоции. Всеки неразрешен проблем по-късно ще се прояви. Неговата проява може да бъде облечена в болест, депресия и невъздържано поведение. Никой няма нужда от тези три неща в живота си.

3. Как накарах другите да се чувстват?

Отношението ни към околните всъщност е огледално на това как възприемаме себе си. По него може много да се съди за нашето светоусещане и разбиране за света. Отнасяйте се с хората, с които общувате с разбиране и такт. Поговорката "каквото повикало, такова се обадило" е истинско клише, но пък е напълно вярна.

4. Какво мога да направя по-добре утре?

Никой от нас не е съвършен. Всеки ден правим мънички грешки, които понякога прерастват в огромни такива. Много е важно да съзирате грешките си и да се учите от тях. С други думи - сприятелете се с неуспеха. Ако бяхме перфектни, нямаше да сме на този свят. Тук сме, за да се учим. Както се казва в една от любимите притчи на екипа на Dama.bg: "Аз молих за сила, а животът ми даде трудности, за да ме направи силен."

5. За какво съм благодарна днес?

Благодарността не е нещо безформено и отвлечено. Тя е едно от най-мощните оръжия, с които разполагате в арсенала си и които рядко използвате. Отделете няколко минути на ден и напишете на лист хартия нещата, за които сте благодарни, това води до по-голямо удовлетворение от живота и по-силна връзка с околните.

6. Кои неща ми въздействаха стресово през деня?

Стресът е тихият убиец на щастието. Ако само се бутаме в стените на негативните емоции като топче за пинг-понг, няма как да вземем под контрол живота си. Това ще ни направи негативни, раздразнителни и изтощени.

"Имаме десетки начини да заредим телефоните си, преносими зарядни устройства, кабели, по-силни батерии и т.н., но как се отнасяме към себе си? Енергията ни трябва да стигне критичните 5%, за да се сетим, че имаме нужда от сън и почивка. Това трябва да спре" - сподели преди време главната редакторка на Huffington Post - Ариана Хъфингтън. Ние я подкрепяме с две ръце и една възглавница.

7. Какво ме накара да се усмихна днес?

Всеки заслужава да приключи деня си усмихнат и готов за нови приключения. Замислете се колко по-добре щяхте да спите, ако умът ви беше пълен с приятни мисли. Това важи и за дните, в които всичко върви наопаки. Научете се да се самоиронизирате, това ще ви помогне във всяка ситуация.