Зад всеки велик мъж, както знаете, стои една велика жена. И кой знае каква щеше да бъде съдбата на нашите любими певци, художници, режисьори и писатели, ако до тях не бяха техните мъдри и търпеливи съпруги. Малко след Деня на влюбените искаме да ви припомним имената на жените, които издигат своите любими на върха на славата и им помагат да се задържат там. 

Мерседес Барча Пардо

Габриел Гарсия Маркес среща бъдещата си съпруга на дансинга, когато тя е на 13 години и веднага ѝ предлага да се омъжи за него. Тя веднага се съгласила, но първо трябвало да завърши училище. Сватбата се състояла само след 13 години.

Мерседес била близо до Маркес, когато работел върху романа "Сто години самота", осигурявала семейството и не преставала да вярва, че нейният съпруг е гений. Половин година по-късно романът е написан, но Маркес няма пари дори, за да го изпрати на редактора. Тогава Мерседес продала последните вещи, които ѝ останали - сешоар и миксер. Скоро романът на съпруга й донесъл огромен хонорар, световно признание и Нобелова награда.

Йоко Оно

Феновете на Бийтълс често я обвиняват за разпадането на групата. Но разцеплението в бандата започва много преди срещата на Йоко Оно и Джон Ленън.

Йоко въвежда музиканта в неизвестния за него свят, където има творчество, авангардни картини, литература и екстравагантни прояви. Благодарение на нея се появява соловия албум на Джон Ленън, чиято заглавна песен Imagine се превърна в международен химн на хипитата. Редом до съпругата си, Джон беше щастлив и не се уморяваше да повтаря, че той и Йоко са една душа.

Джулиета Мазина

Бракът на режисьора Федерико Фелини и актрисата Джулиета Мазина продължил 50 години и 1 ден. Различните характери - той обича лукса и вниманието на противоположния пол, тя винаги е сдържана и вярна - не са пречка за щастливите им взаимоотношения. Напротив, Федерико и Джулиета са зависими един от друг и не са се разделяли за повече от месец.
Ако Джулиета не била на снимачната площадка, Фелини заформял невероятни скандали, обаждал се вкъщи и искал съвет и за най-малката дреболия. Тя редактирала сценариите, подбирала актьорите, избирала декора. И въпреки невероятния успех, който ѝ донасят филмите "Пътят" и "Нощите на Кабирия", Джулиета Мазина предпочита да се посвети на кариерата на брилянтния си съпруг.

София Андреевна

Графинята била ангел пазител на Толстой цели 48 години. Става секретарка на съпруга си (преписва 7 пъти известния роман "Война и мир"!). Тя е бавачка, мениджър, издател, а след смъртта му - пазител на огромното му художествено наследство. Безкористно изтърпява всички странности на Толстой и го предпазва от огромната армия поклонници, които се тълпят около дома им, искайки да се запознаят с легендата.

Уна О'Нийл

„Той ме направи зрял човек, а аз поддържах в него пламъка на младостта" - казва Уна О'Нийл за Чарли Чаплин.  54-годишният, любим на целия свят комик и 17-годишната млада актриса се срещнали на снимачната площадка на филм, режисиран от самия Чаплин.

Техният брак продължил 34 години. Не успял да им попречи дори бащата на Уна - американскитя драматург Юджийн О'Нийл. Те имат 8 деца - 5 дъщери и 3 сина. Най-голямата - Джералдин -  е известна актриса. Заради брака си с Чарли, Уна се отказва от кариерата си на актриса, но се превръща в щастлива съпруга и майка и единствената муза в живота на неповторимия актьор.

Клементин Чърчил 

                                                                                            

Безкомпромисният политик Уинстън Чърчил, в близост до своята Клементин, става кротък и ласкав като юноша. Тя е за него истински приятел и главен съюзник.

Клементин има силен характер и трезв ум, не е от онези жени, които се крият в сянката на своите велики съпрузи. Двамата имат своя собствена формула на любовта. Те общуват помежду си чрез писма и пощенски картички, в които се наричат един друг "нежно коте" и "любими Мопс". Клементин изглежда е успяла да разгадае тайната за това как да не оттегчи съпруга си за 57 години брак.

Гала

Преди, още когато легендарната Гала носи съвсем земното име Елена Дяконова, тя се отличава със страстта си към всичко фино. Първа успява да види заложбите на истинския гений в испанския художник Салвадор Дали.  Дори по време на първите им срещи, той бил на ръба на лудостта, страдал от собствените си комплекси и пълното неразбиране. Гала станала първата му жена, муза, модел, майка, секретар и мениджър. Тя се грижела за всичко:  обгрижвала го, организирала изложбите, намирала клиенти.

Благодарение на нея Салвадор Дали се излекувал от болестта и повярвал в себе си. Оттогава започнал да подписва картините си като "Гала - Салвадор Дали" и винаги твърдял, че благодарение на нея е станал истински художник.

"Обичам Гала повече от баща си и майка си, повече от Пикасо. И дори повече от парите. Благодаря ти, Гала! " Салвадор Дали