На 11 ноември 1922 г. се ражда един от най-големите умове в съвременната американска литература, чието огромно въображение и неподправено чувство за хумор го превърна в обичан автор за мнозина. Днес, 10 години след смъртта му, ви предлагаме да си припомните житейските уроци, които но завеща приживе.

1. Не бъдете мързеливи

В началото на своята писателска кариера, Вонегът трябва да се грижи за децата на сестра си, която умира заедно със съпруга си. Така, той има общо 6 деца, които трябва да отгледа и възпита по възможно най-добрия начин. Макар претовареното си ежедневие, той се взима в ръце и за едно десетилетие успява да издаде 5 романа.  

Винаги съумявайте да се грижите за нещата, които са важни за вас. Независимо дали става дума да се събуждате в 4 сутринта, за да пишете, преди да отидете на работа или пък по време на обедната си почивка да работите по свой собствен проект, намерете време за нещата, който ви държат живи! Това е единственият начин да намерите пътя към сцената, на която след време да се качите.

2. Бъдете мили

Преживяванията на Вонегът като войник през Втората световна война са оставили дълбок отпечатък върху него и съзнанието му. За да има смисъл от такава трагедия, Вонегът прави свое собствено заключение: добротата е единственото нещо, което ...

може да изкупи човечеството. В романа си "Бог да Ви поживи, мистър Розуотър", той пише: "Има само едно правило, което знам - По дяволите, ти трябва да бъдеш мил!"

Единственият начин да се спечели битката срещу несправедливостта и омразата е да възцари любов и доброта. Когато сте изправени пред ситуация, която ви кара да реагирате гневно, не забравяйте, че това само ще подклади проблема. Състраданието и любовта са подаръци, които може да дарявате не само на околните, но и на себе си. 

3. Не забравяйте да се смеете

Вонегът никога не е приемал живота прекалено на сериозно.

Следващият път, когато се чувствате претоварени, направете съзнателно усилие, за да облекчите това свое състояние. Пуснете си някоя комедия, обадете се на приятел, който ви кара да се смеете, играйте с децата или домашния си любимец, танцувайте... Правете всичко, което ви кара да се усмихвате! 

"Смях и сълзи са двата отговора на безсилието и изтощението. Самият аз предпочитам да се смея, тъй като има по-малко за чистене след това.", Кърт Вонегът

4. Не се страхувайте да бъдете различни

Едно от нещата, които го отличават най-много от всички е начина, по който пише. Дълги изречения, употреба на удивителни знаци и курсив, смесване на жанровете и т.н. И да, той не би се превърнал в икона, ако правеше това, което всички други бяха направили преди него.

Може би ви е страх от това, което хората ще си помислят, ако се обличат по определен начин например или слушате определен вид музика, или изразявате различни политически възгледи? Имайте смелостта да бъдете такива, каквито сте! Много от най-известните писатели, художници, учени и мислители са тези, които се били срещу общественото мнение. Не позволявайте на страха да ви завладее! 

5. Обърнете внимание на околната среда

Вонегът винаги е имал ясна позиция, защитаваща природата: "Наистина се чудя какво ни дава право да разрушаваме тази клета наша планета." Планетата има своите предели и ние трябва да се опитаме да бъдем в хармония с тези граници.

Потърсете информация, обърнете внимание на начина си на живот и вижте как може да допринесете за това вашето преминаване през тази планета да бъде по-малко вредно. Тези промени не трябва да бъдат големи. Има безброй малки неща, които можете да направите, за да сведете до минимум въздействието си. Дори самото ви осъзнаване и споделяне на наученото пред близките ви, също би помогнало за разпространението на правилната гледна точка сред околните.

6. Не живейте според догмите

Вонегът сам се описваше като религиозен скептик и свободомислещ хуманист. За него целта на човешкия живот е една огромна тайна и тя не трябва непременно да бъде разгадана. 

Не е важно дали изповядвате дадена религия или не, важно е единствено да поддържате ума си отворен към възможностите на нашето съвремие. Това ще ви даде възможност да приемете другите, да насърчавате здравословното любопитство и мирното съвместно съществуване. Вместо да проповядвате своите възгледи, опитайте нещо различно. Разберете повече за вярата и вижданията на околните. Колкото повече знания и информация имате за други видове религии, толкова по-толерантни ще бъдете. Ако повече хора практикуват това, може да има по-малко конфликти в света, не мислите ли?

"Тя беше глупачка и аз съм глупак, и всеки, който си мисли, че са му ясни делата на ръцете господни също е глупак.", Кърт Вонегът

7. Изразявайте себе си

В своя последен роман, той призова хората да намерят начин за творческа изява, именно защото искуството като такова е вид средство за себепознание. "... Пейте под душа. Танцувайте на песни от радиото. Разказвайте истории. Напишете стихотворение на приятел. Направете това, което можете. Ще получите огромна награда - нещо, създадено от вас!" 

Всеки човек има нещо, което да сподели със света. Изпробвайте различни начини на изразяване, докато не намерите своя. Няма да съжалявате!