Правилата описани по-долу са на психолога и мотиватор Дейл Карнеги. Той успява да постигне американската мечта в пълния смисъл на това постижение само с умението да си създава приятели.

Роден в бедно фермерско семейство, което не е било в състояние да плаща за пансиона му в колежа, Дейл ежедневно преминавал на кон 6 км път дотам и обратно. Той не участвал в много мероприятия на колежа, тъй като нямал нито време, нито дрехи. Имал само един хубав костюм. Опитал се да влезе във футболния отбор, но треньорът не го приел поради ниското му тегло.

Дейл Карнеги започнал да се развива комплекс за малоценност - комплекс, който би могъл да попречи на проявяването на истинските му способности. Майка му го посъветвала да вземе участие в дискусионния кръжок, надявайки се че опитът за изказване в този кръжок може да му създаде увереност в себе си и признание от страна на другите. Все неща, от което той така се нуждаел. Това се оказало повратен момент в неговия живот.

Не минала година и той започнал да побеждава в конкурси по ораторско изкуство и преуспял във всички факултети на колежа, където то се провеждало. Когато станал студент в последния курс, Дейл завоювал всички награди за публично говорене. Но всичко това едва ли би било възможно, ако Карнеги не бе открил тези 7 малки трика, с които да предразположи всеки човек.

Не гледайте на тях като на измама. Всъщност целта им е да поставят началото на една по-близка и сърдечна връзка между хората. Тя би прераснала в искрено приятелство само, ако и двете страни са искрени.

Ето и съветите, които са донесли толкова слава, успехи и щастие на Дейл Карнеги:

1. Помнете, че името на човека е най-сладкото и най-важно нещо, което той може да чуе.

2. На света има само един начин да победиш в спор — това е да излезеш от него.

3. Помнете, че щастието не зависи от това кой сте и какво имате. То зависи предимно от това какво мислите.

4. Човек, който говори само за себе си, мисли само за себе си.

5. Търсете какво може да спечелите, когато губите.

6. Окуражавайте и най-малките постижения, окуражавайте всички постижения.

7. Интересувайки се от другите, за два месеца ще се сдобиете с повече приятели, отколкото бихте спечелили за две години, ако се стараете другите да се заинтересуват от вас.

Тези кратки правила са пряк път към сърцата на хората. Всяко от тях изглежда напълно достижимо, при това без да изисква особено голям талант. Към всички тях Карнеги добавя и още едно важно правило – да изслушваме другите. Това е един от най-сигурните начини да ги опознаем, а и в крайна сметка да достигнем до кътчетата в душата им, които са запазени само за най-важните им хора – приятелите!