Сядане, ставане, пълзене, прохождане, проговаряне и стандартните „крайъгълни камъни“ на детското развитие. Сигурно ви е писнало да говорите и четете за тях, нали? Безспорно, те са от изключително значение, но нека този път обърнем внимание и на някои „подценявани“ моменти, които имат своята важна роля, най-вече в живота на родителите.

1. Първият път, когато оставите детето само в детски център или на гости

Честито! Бебето вече е дете, завоювало първите си мигове на истинска самостоятелност. Мама получава няколко спокойни часа само за себе си. И дори през цялото време да мислите дали всичко е наред, не забравяйте, че това е една малка победа. Вие заслужавате да изпиете поне едно кафе, без очите ви да са „на 4“.

2. Когато се научат сами да се оправят с дистанционното на телевизора

Възможно е да ме заклеймят, но е обществена тайна, че много майки ползват телевизора, за да си откраднат някоя и друга минута спокойствие. А моментът, в който вече няма да ви връчват дистанционното с „ъ-ъ-ъ-ъ“ или абстрактно обяснение за „филмчето с па-па-па“ гарантира, че детето ще се забавлява само, без да изпразва шкафове и да рисува по стените.

3. Да се обличат сами

Много деца от съвсем малки могат да си облекат блуза и панталони, някои дори се справят завидно и с чорапите без помощта на мама, което всъщност е голямо облекчение, но шоуто започва, когато се научат да експериментират със своя стайлинг. Не се сърдете, ако изглеждат като Бате Енчо на маскен бал. Това е просто част от порастването – дайте им свобода да изразяват себе си и ще останете приятно изненадани.

4. Първото излизане без бебето

За повечето майки това се случва в периода между 3м. и 3 години. И въпреки, че вероятно ще прекарате 98% от времето говорейки за най-важния член на семейството, изживяването ще го помните дълго. Има голям шанс да носите хубави, чисти дрехи и приятен грим, а любезни хора да ви сервират топла храна и евентуално студено вино. И, което е най-важното, ще можете да им се насладите в приятната компания на някой възрастен.

5. Когато можете да заведете детето на ресторант, без да се притеснявате

Децата са си деца и е безкрайно трудно да ги задържиш седнали на стол, с чаша минерална вода и порция пилешки хапки (крайно нездравословно, знам) пред тях. Особено, ако искате да проведете смислен разговор, несвързан с тяхната особа. Ето защо, моментът, в който можете да седнете с тях на заведение като „равен с равен“, задължително трябва да се полее, евентуално с дълго кафе и портокалов сок.

6. Когато се научат да се къпят сами

Е, да, може да прекарат около половин час сами в банята и на въпроса „Изми ли си косата“, да отговорят „Олеле, забравих“, но това са подробности. Самостоятелното къпане е важен момент, тъй като това е още един знак, че детето пораства, но погледнато от практична гледна точка – едно задължение по-малко, фиуу.

7. Първата нощ в самостоятелна стая

Някои родители избират да преместят детето в отделна стая, още докато е бебе, други пък предпочитат да изчакат докато поотрасне малко. Но при всички положения първата спокойна нощ на мъника в собствената му стая е малък празник за цялото семейство.

8. Когато се научат да приготвят закуска сами

Ммм… сандвич. А ще може ли и едно кафе за мама?

Източник: Първите седем