Напоследък все повече хора осъзнават, че ние сме това, което ядем, и започват да се замислят какви храни консумират.

Ето защо ви предлагаме списък с 8 изключително полезни храни, които е добре да включите в седмичното си меню.

Зехтин

Зехтинът е богат на мононаситени мазнини, които се славят с редица благоприятни за здравето въздействия – те намаляват значително вероятността от сърдечни заболявания и рак, както и астма, диабет и други. Така че е крайно време да замените вредното олио с хубав и качествен зехтин. Използвайте екстра върджин, тъй като се подлага на най-малко преработване.

Кисело мляко

Натуралното кисело мляко е истински подарък за тялото ни. То е богато на калций и жизненоважни витамини от група B. Освен това редовното му консумиране ще ви предпази от високо кръвно налягане и остеопороза. Избягвайте обаче, всякакви видове кисели млека, които са овкусени, с добавени плодове и захар. Заложете на натуралното българско кисело мляко.

Спанак

Още от деца ни казват „Яж спанак, за да бъдеш здрав и силен“. Допълнително тази максима се затвърждава в съзнанието ни от анимационното филмче за Попай моряка, който изяжда по няколко консерви спанак и придобива неизмерима сила. Разбира се, че не трябва да се заблуждавате, че само със спанак ще станете силни като Попай, но редовното консумиране на този зеленчук ще ви предпази от загуба на мускулна маса и ще понижи риска от сърдечни заболявания!

Сьомга

Това е най-полезният от всички видове риба, но за съжаление не е типична за българската трапеза. Опитайте се да хапвате поне веднъж в месеца сьомга, за да си набавите така нужните за тялото омега-3 мастни киселини!

Орехи

Орехите са богати на ненаситени мазнини, които са изключително полезни за тялото! Една шепа орехи ще пребори глада между храненията. Доказано е, че редовното консумиране на орехи снижава с 20 процента риска от заболявания на сърцето, а и са изключително полезни при интензивни умствени натоварвания.

Лимон

Лимонът е най-богатия на витамин C плод, което го превръща в перфектен антиоксидант. Консумирайте го в суров вид или овкусете ястията си с лимонов сок.

Авокадо

Авокадото бавно, но сигурно си проправя път към често използваните продукти у нас. То съдържа ненаситени мазнини, олеинова киселина и целулоза в изобилие, които понижават холестерола! Намажете го върху препечена филийка или си направете гуакамоле.

Пилешко месо

Пилешкото месо е най-полезно от всички видове меса. Освен че е изключително чисто и богато на белтъчини, което го превръща в основен източник на протеин за спортуващите, пилешкото месо спомага за по-добрата работа на мозъка, увеличава енергията на тялото и е богато на витамини от група B.