Фейсбук е джунгла и в нея се случва какво ли не. Както всичко си е спокойно и нормално, след като си получила стотния лайк под новото си селфи, ненадейно някой може да се включи с най-неадекватния коментар на света и да те накара да преосмислиш генерално своята фейсбук активност. Някои хора просто се провалят катастрофално дори в опитите си да направят комплимент. Ето само няколко примера за крайно неуместни изказвания, каквито нито една жена не би желала да прочете под снимката си:

"Защо ти е това червило? Хубава си без грим!"

„Значи, ако искам ще си сложа и гнездо на главата и индиански бойни знаци по бузите, и ако това не ти харесва, просто не коментирай. Нещастник.“ Това е първата мисъл, която минава през главата й, когато прочете подобно глупаво словизлияние. Всъщност, тя е с червило на 90% от останалите си снимки, просто там не е толкова ярко. Откога всички започнаха да разбират от грим и гримиране всъщност и нима наистина сте си толкова близки, за да изказваш мнението си по този начин? Следващия път просто удари един лайк и си трай.

"Изглеждаш уморена/ недоспала/ притеснена/ разтревожена..."

Ех... „Ами, не, просто съм БЕЗ грим на тази снимка и ето какви са реакциите!“ А и всички тези епитети най-вероятно са просто по-смекченият начин да кажеш „изобщо не ми харесваш на тази снимка“ или просто „грозна си“. Да, но ако фейсбук предполагаше подобен тип реакции, Марк Зукърбърг отдавна да е сложил бутончето „не ми харесва“. Тогава щяхме да разберем какво мислиш и без крайно неуместните ти коментари.

"Ей, бейби, какво пиеш?"

Ти сериозно ли? Това, че е благоволила да приеме предложението ти за приятелство във фейсбук, не е намек, че те харесва и иска да си общувате под каквато и да било форма. Най-вероятно вълнението от този факт не те е оставило на мира няколко дни и си се чудил как най-добре да направиш следващата крачка към задълбочаването на вашите отношения. Е, сбърка. Подобен коментар със сигурност не е тази крачка. Всъщност, май никакво действие от твоя страна не би било, тъй като вие всъщност нямате никакви отношения. И няма да имате. Време е да го приемеш и да продължиш напред.

"…"

Или всякакъв тип нечленоразделни, неясни, отвлечени и притеснителни включвания, за чието значение и скрит смисъл можем само да гадаем. Ако искаш да кажеш нещо, просто го кажи. Никой не е длъжен да врачува над завоалираните ти коментари. Може би в твоята глава многоточието означава „супер, чудесно, браво“ или „ще си посегна на тази снимка“, но това си остава сега и завинаги само и единствено в твоята глава. Всъщност, може би така и по-добре. Едва ли светът жадува да узнае мислите ти относно снимката на хубаво момиче. И все пак, когато не знаем какво да кажем, мълчанието е най-доброто решение.

"Това стара снимка ли е или си отслабнала?"

„А шамар искаш ли?“ Жалко, че не можеш да получиш такъв през социалната мрежа. Един от недостатъците на този тип комуникация. И то доста съществен. С кой акъл човек пуска подобен коментар под снимка на жена, освен ако не цели съвсем умишлено да й смачка иначе доброто настроение за поне няколко часа? Не, не е стара снимка. И не, не е отслабнала. Неслучайно се вижда само лице. Но това са неща, които изобщо не се коментират никога, под никаква форма. Какво ви става, хора?

"Подмладила си се"

Е, не, край! Спрямо кога? Може би й казваш, че е добре да си изтрие всички останали снимки в профила, на които е видимо състарена или какво? Подобен тип „комплименти“ могат само да отключат кутията на пандора и да доведат, ако не до блокиране на любезната ти личност от страна на подмладилата се дама, то поне до трайно и непреодолимо замръзване на и без това не особено активната ви онлайн комуникация. Пробвай с „прекрасна си“ или просто с един лайк. Не я търси известно време след този коментар. Най-вероятно е заета да разпитва приятелки дали на предишната профилна много си личи мимическата и бръчка до лявото око...

"Този твоят, ако те изпусне…"

„Този, нейният“ си има име и е въпрос на зверски късмет за теб той да не види този твой коментар. Честно. И не, няма никакво намерение да я изпуска. Едва ли ти си единственият човек на Земята, който забелязва добрите й физически данни. Ентусиазмът ти е разбираем, но не особено уместен, така че следващия път просто не намесвай в коментарите си най-любимите й хора, както и нелепи предположения относно това какво би следвало, в случай че не са наоколо.

"Уау! Не приличаш на себе си!"

Е, браво! А на какво прилича? Това хубаво ли е? Ако да, как според теб по принцип изглежда тя? Ако не, нещо в конкретната снимка ли не е наред според теб? Въпроси с повишена трудност, чиито отговори при всички случаи не будят положителни емоции у реципиента, в случая – дамата, която си решил да удостоиш с мнението си. Факт е, че когато човек публикува нещо в социалната мрежа поема сам риска да получи какви ли не неадекватни включвания отстрана на останалите, но е въпрос на възпитание и обноски да мерим приказките си, особено когато коментираме снимката на едно нежно създание, което със сигурност не я е публикувало, за да прочете някое от гореизброените.