Ако не сте емоционално силна, може да не сте готовa да се справите с триковете, капризите и истерията на детето ви. Децата са ангели, но понякога губят контрол над емоциите си. Това често се случва, а родителите не могат да позволят на децата си да стигнат до пристъпи на истерия.

Детският живот не е лесно нещо. Стъпка по стъпка, децата изследват този свят и се научават да реагират на всичко ново и необичайно. Те се нуждаят от време, за да свикнат с живота, хората, връзките и правилата. Психолозите твърдят със сигурност, че децата на възраст между 2 и 5 години имат много уязвима и нестабилна психика.

В момент на истерия, децата са толкова необосновани и непредвидими, колкото и земетресение. Не вярвайте на хората, които казват, че родителите могат да направят нещо за детски пристъпи и лошото настроение. Търпението, волята, мъдростта и емоционалната устойчивост следва да се превърнат в основни приоритети за вас. Тези качества дават на родителите властта да запазят спокойствие по време на стрес и никога да не са изцяло под властта на своите деца.

Някои семейства могат да спечелят и да се отърват от истерията на детето си в доста кратък период от време. Други трябва да се изправят пред това ужасно поведенческо разстройство в продължение на години. Каква е тайната? Няма ли магически хапчета или бонбони. Родителите са единствените, които могат да се справят с този неспокоен и деликатен въпрос. Атмосферата в семейството оказва голямо влияние върху настроението и формира поведенчески навици на детето.

Децата са малки, но вече интелигентни личности, които обикновено се възползват от този проблем. Но те не плачат без причина. Те често започват да бъдат истерични, за да достигнат до желаните цели, независимо от всичко. Прочетете статията и вие ще бъдете в състояние да намерите средството срещу лошия нрав на вашето дете.

1. Предотвратяване на емоционалните взривове

Като родител имате близка емоционална връзка с детето си. Вие сте единствената, която може да почувства неговите емоциите и да разбере почти всички поведенчески реакции. Всяка майка има възможност да държи под око децата си и да анализира всичко, което казват и правят те. Ако видите, че детето ви е неразположено, трябва да бъдете готова да вземете незабавни мерки за предотвратяване на плача. Опитайте се да забележите странните жестове и озадаченото изражение на лицето на детето. Всички тези признаци показват, че нещо лошо ще се случи. Сигурна съм, че интуицията и предчувствията ще ви помогнат да предотвратите емоционалните изблици на вашето дете.

Как можете да го направите? Трябва да пренасочите вниманието им към друга дейност или нещо, което ги вълнува и може да ги зарадва. Покажете им нещо красиво и привлекателно. Плюс това, можете да ги включите в интересна игра. Имайте предвид, че вашият категоричен отказ да направите каквото и да е, само ще засили проблема. Дипломатическите умения ще ви помогнат да намерите алтернативно решение.

2. Не се огъвайте

Децата понякога предпочитат да се преструват и да събудят безпокойство у своите родители. Те са малки и беззащитни, но нравът им е много опасно оръжие. Емоционалното изнудване и натиск са най-добрите стратегии за манипулиране. Това не означава, че всички деца са манипулативни, хитри и коварни. Това е избор на родителите.

Какво да направите? Когато детето ви се опитва да потърси съчувствие, никога не трябва да отстъпвате или поне не толкова лесно. Оставете ги да разберат, че вие никога няма да следвате техните вкусове. Детски обичаен трик е да се държат истерично и да засрамват родителите си пред други хора.

3. Помогнете на детето си да разбере чувствата си

Всеки родител е и учител, и пример за подражание за децата си. Надмощие и емоционална конфронтация не са цели, а инструменти, които помагат на родителите да отглеждат добре здрави и интелигентни личности. Много често децата не могат да разберат какво се случва с тях. Имат толкова много чувства и емоционални състояния. Днес дори възрастните не могат да овладеят своите мисли и емоции.

Какво да направите? Ако не сте им купили нещо привлекателно в магазина, трябва да бъдете готова да се изправите пред конфликта. Малко по-късно се опитайте да обясните на вашето скъпо дете, че е невъзможно да се купуват всички играчки и да се сбъдват всички мечти наведнъж. Кажете им, че негативните емоции са вредни и безсмислени. Веднага след като децата се научат да управляват чувствата и да приемат тази реалност, те ще станат по-резервирани и послушни.

4. Забравете за физическото наказание

Това е метод на старата школа за родителство и не е най-добрият начин да се справите с лошия характер на детето. В края на краищата, наказанието е много болезнено и обидно нещо. Тази стратегия е най-лесният начин да внушите дисциплина и да направите детето си послушно. Но всеки медал има тъмна страна. Психолозите казват, че физическото наказание е опасна бомба със закъснител, която може да доведе до тежки пристъпи на истерия. Тя изпълва умовете и сърцата на децата със страх, омраза и тревожност.

Какво да направите? Опитайте се да игнорирате пристъпите на лошо настроение на детето ви и то ще осъзнае, че неговите усилия са напълно безсмислени.

5. Използвайте тяхната отрицателна енергия по подходящ начин

Децата са като неизчерпаеми източници на енергия. Те могат да тичат, да скачат, крещят и бърникат по цял ден. Това е от решаващо значение, за да намерите други дейности за развитието на детето и да държите вниманието му ангажирано, колкото е възможно по-дълго. Децата нямат силата да бъдат дълго време истерични, защото бързо се уморяват и стават сънливи.

Какво да направите? Оставете ги да играят игри и да правят упражнения, физическата активност е добра за здравето им. Не забравяйте да насърчите детето си. Ако обича да пее или да танцува, му дайте възможност да се изяви като звезда.

6. Общувайте с детето си

Всяко дете има нужда от постепенна социализация и комуникация с родителите и връстниците си. Можете да говорите с детето си всеки ден: Вашите думи и съвети ще му помогнат да стане по-силно и да намери правилния път в живота. Това е един добър шанс, за да се избегне пропастта между поколенията и да се изградят отношения, основани на доверие. Ако намерите общ език с детето си, ще намалите честотата на истерията в бъдеще. Липса на контакт и комуникация обикновено правят децата прекалено нервни и антисоциални личности.

Какво да направите? Намерете една минута, за да говорите с детето си и се опитайте да намерите проблема заедно. В резултат на това, вашето дете ще споделя своите емоционални преживявания с вас и ще стане по-устойчиво на стрес.

7. Въоръжете се с търпение

Търпението е основен приоритет за много родители, които се занимават с пристъпите и истерията на децата си. Всяка майка знае, че е трудно да се запази самообладание и да остане безразлична към детските викове и сълзи. Увеличете силата на ума си и изпълнете сърцето си с надежда и мъдрост, защото родителството е най-трудната работа на света.

8. Изкупуване на вина

В днешно време много родители предпочитат да приложат емоционален натиск върху децата си и те да се почувстват виновни от постъпката си. Чувството за вина е мощно чувство, което води до хронична тревожност и стрес. Родителите трябва да дадат шанс на децата да признаят всички грешки и изкупят своята вина. Както възрастните, така и децата имат нужда да се освободят от негативните емоции, особено от чувството за вина.

Източник: womanitely

Често проблемът не е в децата, а в техните родители. Тези родители, които се поддават на капризите на детето си, ще съжаляват за това по-късно. Дано тези полезни съвети да ви помогнат да отговорите на истерията на детето си по подходящ начин. Какви други начини за справяне с пристъпите и лошия нрав знаете? Споделете с нас.