Избягвайте следните фрази, ако не искате да създавате неприязън със снахата.

1. Защо го правиш така?

Това е изключително груб въпрос. Поставянето под съмнение на нечий навик, автоматично засяга егото. Запазете любопитството си за себе си.

2. Ето как се прави

Освен ако не ви е поискала съвета, не й го налагайте. Тя си има собствено виждане по въпроса и не е нужно да съвпада с вашето.

3. Любимото на сина ми е...

Не е нужно да доказвате, че познавате сина си по-добре от съпругата му. Възможно е дори тя да го познава по-добре от вас.

4. Знаеш ли, че детето ти обича да ходи на разходки?

Що се отнася за внуците, трябва да стъпвате още по-внимателно. Никога не казвайте на снаха си как трябва да възпитава децата си.

5. По наше време нещата бяха много по-трудни

Да, нещата преди са били различни, но това не ги прави автоматично по-трудни. Прави ги различни. Споделете й опита си, но не опитвайте да я поучавате.

6. Не трябва да даваш на децата да гледат толкова телевизия

Това как ще си отглеждат децата не е ваша работа. Всеки има право на личен избор, особено когато става въпрос за собствените му деца.

7. Никога не е бил добър в това

Снаха ви може да възприеме като обида критиката ви върху сина ви. Все пак, тя е избрала да прекара остатъка от живота си с него и е нормално да го защитава в подобни ситуации. Не навлизайте в тези теми.

8. Защо не се преместите по-близко?

Избягвайте този въпрос на всяка цена. Това е прекалено лично и невинаги зависи от самите хора. Понякога работата не позволява.


Семейните отношения не винаги са лесни, но с малко повече усилия и внимание, могат да бъдат по-приятни.