Ангажиран, участващ читател е този, чийто ум се скита в далечни земи, когато прелиства страниците. Вдъхновен читател е този, чийто живот се променя, след затварянето на книгата. За някои да четат добър приключенски роман не е достатъчно. Те имат нуждата да го преживеят.

От зелените пасища и хълмистите възвишения на Нова Зеландия до слисващия връх Еверест, тези дестинации по целия свят са дом на някои от най-великите литературни приключения. Вдъхновени от 6 романа, ви поднасяме списък с пътувания, за тези от вас, които желаят променящо живота преживяване.

1. Нова Зеландия - „Хобит”, Джон Р. Р. Толкин

Много библиофили биха се съгласили, че историите на Толкин са едни от най-великите приключенски приказки на всички времена. На всяка страница има изобилие от вълнение, риск и възможности. Тай като пътуването до Графството през Мраколес и Мъгливите планини не е съвсем възможно, екскурзията до Нова Зеландия (където филмите от „Хобит” сагата са снимани) е следващото най-добро нещо.

Извънградският пейзаж – да сме по-конкретни, районът Уайкато – е точното място, за да имаме една красива интерпретация на думите на Толкин. Това е прекрасно място, до което да пътувате сами или с компания, с възможност да ходите на походи, да карате колело или да се разхождате по брега на реката. Пътувайки малко по на север ще откриете Окленд, шумен град с плажове и острови, а на юг можете да отидете на рафтинг в Светещите пещерите. Също така, можете да направите комерсиална обиколка на местността Хобитон - атракцията включва хобитски къщи, ферма за овце и кръчмата „Green Dragon Pub“.

2. Пътеката на Апалачите - „Разходка в гората”, Бил Брайсън

Бил Брайсън е човек на движението. С приятел до него, Брайсън е извървял 2,100 мили през "Пътеката на Апалачите" – от северна Джорджия до планините в щата Мейн. Истинско гмуркане в дивото, този разказ ни предлага поглед отвътре, забавление и причина да пътуваме.

Книгата е колкото напрегната, толкова и вдъхновяваща, и за читателите търсещи променящо живота приключение, дългото и изтощително пътуване през „Пътеката на Апалачите” може да е това, което доктора би им предписал. Дали вашата „разходка в гората” ще е за няколко дни или за няколко месеца, пътуването е наистина значимо като дестинация.

3. Островът "Робинзон Крузо", Чили – „Робинзон Крузо”, Даниел Дефо

Този роман, публикуван през 1719 година, първоначално е популяризиран като действителна история, спекулирайки се с доверчивия читател, който да повярва, че Крузо е реален герой. Всъщност, книгата е за корабокрушението на измислен герой – мъж, които прекарва 30 години изхвърлен от вълните на остров близо до Тринидад.

Макар, че някои вярват, че романа е бил базиран върху живота на Александър Селкрик, шотландец, които живее сам на остров в Тихия океан 4 години – чилийското правителство само е нарекло остров с името Робинзон Крузо през 1966 година, за да примамва посетители на него.

Полетът от острова, директен от Фиджи до Сантяго де Чили, е под три часа, областта е прекрасна за гмуркане, опознаване на мангрови гори и плуване в лагуната.

4. Франция, Италия и Средиземноморието – „Граф Монте Кристо”, Александър Дюма

Историята на Едмон Дантес е една от най-известните на всички четящи по света – разказ за предателство, хвърляне в затвора, възраждане и отмъщение, милост и прошка. Граф Монте Кристо живее във Франция, Италия и Средиземноморието от 1815 до 1839 година, в ерата на Реставрацията на Бурбоните до царуването на Луи-Филип.

Дантес, несправедливо хвърлен в затвора за шест години, успява да избяга, с нова самоличност, и като богат граф, той търси отмъщение от човека, който е отговорен за неговото затваряне.

В Париж, можете да намерите безброй места, които са описани в книгата. В Италия, „Корниш Президент Джон Ф Кенеди” има прекрасна гледка към острова, на който е замъка Иф, където Дантес е затворен в книгата. Само някои щастливци могат също да посетят и остров „Граф Монте Кристо” в Тиренско море, станал известен заради романа – списъкът с чакащи посетители е прекалено дълъг, само по хиляда от тях биват допуснати всяка година.

5. Връх Еверест – „В разредения въздух“, Джон Кракауер

Пътуване вдъхновено от тази новела не се препоръчва на всеки. Все пак, говорим за връх Еверест. Във „В разредения въздух“ Джон Кракауер разказва за ужасното бедствие през май 1996 година. Мнозина помнят ярко случая, а и е събитие, което Кракауер никога няма да може да забрави. Двама от неговите водачи умират в един ден по време на експедицията – техните намерения за изкачване са професионални, докато Кракауер е само журналист от списание „Outside”.

Смели пътешественици продължават да изкачват връх Еверест, и това не е просто приключение, въпреки че е рисковано, също така може и да промени положително живота ви завинаги. То е изкачване на над 8,800 метра, за да стигнете върха.

6. Планината Рорайма – „Изгубеният свят“, Артър Конан Дойл

Представете си свят, в който динозаврите бродят свободно и трополят в джунглата на Южна Америка. Забравете за Джурасик Парк – това е оригиналният разказ за приключение с динозаври.

През 1912 година, когато „Изгубеният свят“ е публикуван, изследователи започнали да изследват отдалечени части на света. Този фантастичен, мистичен измечтан участък от Артър Конан Дойл, може би изглежда правдоподобно за някого. В романа, малка група от британски изследователи се озовават на върха на опасно плато, където те попадат случайно на тези праисторически създания.

И, да, тази планина наистина съществува. Планината Рорайма е на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана, висока е 2.800 метра и има духовна важност за много венецуелци и пемонци. На пемонски, планината е известна като „Тепуи”, което означава „Къщите на боговете”. Една нетрадиционна дестинация за пътуване, планината Рорайма, ако бъде изкачена, предоставя спиращи дъха гледки. За да стигнете до там, можете да вземете самолет от летище "Санта Елена де Уайрен" във Венецуела и да скочите в маршрутното такси до Парай-тепуй, град близо до точката, от която започва изкачването.