Ако обмисляш скоро да оставиш сивото ежедневие на заден план и да хванеш първия самолет за Берлин, то не пропускай да посетиш тези 8 места, които ще те омагьосат, развеждайки те из историята на немската столица. Е, какво чакаш? Грабвай раницата и не забравяй за фотоапарата!
 

Берлинската стена

Без съмнение Берлинската Стена оставя без думи всеки, който отдели минута, за да я погледа. Превърнала се в спомен от символа, разделящ Германия на две части, днес Берлинската стена отразява миналото, пречупвайки го през призмата на 21 век. Превърналата се в креативно платно стена е наситена с графити, всички с карикатурен характер.
 


Бранденбургската врата
 
Друга от иконите на града е Бранденбургската врата, може би най-известното от лицата на Берлин. Построена е в стила на класицизма в края на 18 век. Първоначалното й име било „Портата на света”, заради величието, което масивната постройка излъчвала. Туристи съветват: „Посетете я задължително, най-добре надвечер, ако имате възможност, контрастът между небето и светлините на вратата си струва самолетния билет до Берлин.”


Църквата на спомена или Мемориалната църква Кайзер Вилхелм
 
Лютеранската църква, чието име в буквален превод значи: „Църква в памет на император Гилермо”, се е превърнала в мемориал на Втората световна война. Църквата на спомена е почти разрушена след бомбардировките по време на войната. Малко по-късно се взима решението да се направи модерен мемориал от останките й, който да напомня на берлинчани и на туристи за ужаса, който е претърпял света през 1939г.-1944г. Защо всичко в Берлин напомня за войната? Много просто, за да се помни и никога да не се повтаря.


Алеята на мъртвото пиле
 
„Изкуство, изкуство, изкуство!” – крещи малката алея, представяща на посетителите културата на немската столица. Интернационалната столица на електронната музика и уличното изкуство – графитите. На Алеята на мъртвото пиле ще намерите барове, изложби, рисунки и много усмихнати арт хора.


Кварталът Кройсберг
 
Един от най-оригиналните квартали в столицата и любимият на берлинчани, носи името Кройсберг. Познат е като „Малкия Истанбул” заради множествено турски резиденции в близост. 
 
Сградата на Райхстага
 
За германците сградата на Райхстага е много повече от сграда в стила на нео-романтицизма с нова, интересна структура от стъкло, това е парламентът. Политическата сграда е посещавана от хиляди туристи дневно, превърнала се в символ на модерната архитектура. 


Световният часовник
 
Weltzeituhr е часовник, разположен на централния площад в Берлин, показващ часа във всичките 24 часови зони. Не го пропускайте!



Монументът на Холокоста
 
Не можете да посетите Берлин и да пропуснете огромните бетонни плочи, които изграждат Монументът на Холокоста. Паметникът ни напомня за хилядите жертви, убити по време на гоненията на евреи по време на Втората световна война. Монументът се състои от 2711 бетонни плочи, разположени на площ от 19 хил.кв.км. Туристи споделят: „Идеята на постройката е, докато се разхождаш между бетонните блокове да почувстваш част от това, което са чувствали евреите – безпокойство, нестабилност, усещане за задушаване.”