8. Ренесансовата визия

Към каква фигура бихте се стремили: По онова време, пищните фигури били смятани за красиви. Ако принадлежахте на тази епоха, щяхте да искате пълно тяло с крушовидна форма, което да дава внушение за майчинското, плодовитостта и грижовността – това е привличало мъжкото внимание тогава.
Какво щяхте да носите: Бихте носили скромни дълги рокли и много бижута. Но ако наистина искате да се откроявате от ренесансовата тълпа, щяхте да боядисате косата си руса. Този цвят се е смятал за по-изтънчен.
Какво бихте хапвали: Жените от онова време са били късметлийки по отношение на начина си на хранене за постигането на тогавашната перфектна фигура. По време на Ренесанса щяхте да ядете много мазни и вкусни ястия, тъй като тогава хората са откривали как да комбинират различни продукти по всякакви начини. На трапезата ви щеше да има яхнии, пайове, пържоли и супи.

7. Викторианска фигура

Към каква фигура бихте се стремили:  По онова време за красива се смятала фигурата с равни пропорции, затова бихте се старали да имате възможно най-тънка талия и плосък корем, за да се подчертае обема на гърдите и ханша.
Какво щяхте да носите: С цел да постигнете тази визия, щяхте да носите корсет. Да, пристягащото приспособление може да ви задуши или счупи ребрата ви, но ще ви даде непостижимо тънка по друг начин талия. По времето на Викторианската епоха корсетът се е затягал толкова много, че „перфектната” талия била не повече от 50 см!
Какво бихте хапвали:  За съжаление, яденето не е много характерно за тази епоха. Често жените са гладували заради естетическите предпочитания към кльощавите. Викторианските дами били толкова вманиачени по това да изглеждат слаби, че първите случаи на анорексия са диагностицирани именно тогава. Била популярна и диетата на лорд Байрон. По време на диетата, трябвало само да пиете вода смесена с ябълков оцет. Страничните ефекти включвали повръщане и диария...

6. Като момче (20-те години на XX век)

Към каква фигура бихте се стремили: Типът тяло, който щяхме да искаме: Време е да изглеждате като мъж. За да подчертаят безгрижието и дръзкото си поведение (пиели, пушили и играели голф), жените на 20-те използвали по-мъжка визия. Постигали това като прикривали гърдите и ханша си - тоест права фигура, без извивки.
Какво щяхте да носите: Когато сте на танци, ще искате да покажете слабото си стегнато тяло, затова бихте предпочели къса до коленете рокля. Това, което ще ви се стори може би най-странно от тази епоха, е прикриването на гърдите чрез пристягането им с плат, за да изглеждат дамите по-плоски. Тук вече корсетът е заменен от ластични колани под гърдите, които били рекламирани с това, че помагат на жените да изглеждат по-млади, а и също така осигурявали свобода на тялото и не пречат на движението.
Какво бихте хапвали: Цигари. Точно така, ако живеехме по онова време, щяхме да сме на „цигарената диета”. Лъки Страйк популяризират тази мода, когато лансират мотото: „ Изпуши една цигара Lucky, вместо да ядеш сладко”. Защо да си позволиш десерт, щом просто може да поглъщаш никотин?

5. Скромен сексапил (30-те – 50-те години на XX век) – Обличай се консервативно, но имай горещо тяло

Към каква фигура бихте се стремили:  Консервативно секси – това е целта по онова време. Перфектната фигура била слаб вариант на пясъчен часовник. Този вид е доста трудно постижим, затова диетите са важни за дамите през този период.
Какво щяхте да носите: Мотото на живота ни би било: „Никога не излизай от вкъщи без поне един чифт бели ръкавици”. В тази епоха имало доста правила за спазване, свързани с гардероба, етикета и морала.
Какво бихте хапвали:  Ако живеехте тогава, щяхте да сте пробвали най-различни диети и начини на хранене. Първо щяхте да пробвате диета на грейпфрути, наричана още „Холивудска диета”. Тя включва изяждането на един грейпфрут на всяко хранене. Вероятно ще преминете на диета на зелева супа, която обещава да свалите 3-6 кг само ако замените по-голямата част от храненията си със зелева супа. Ако пък сте драстични в борбата в килограмите, бихте ли пробвали ужасяващия метод за отслабване чрез глисти, за който вече ви разказахме? Последствията от този начин са... меко казано отвратителни.

4. Ерата на Туиги (60-те и 70-те) - Слаба и с детско телосложение

Към каква фигура бихте се стремили: Щяхте да желаете тялото ви да е изключително слабо и без извивки. Вдъхновението ви за отслабването щеше да бъде супер модела Туиги, чийто индекс на телесните мазнини е бил едва 14, което е опасно ниско. Макар средният такъв индекс на дамите по онова време е бил 25, много от жените се стремели към тялото на Туиги.
Какво щяхте да носите: Кльощавото ви тяло щеше да пасва на актуалните тогава панталони с висока талия. Късите рокли от онова време също щяха да присъстват в гардероба ви, тъй като те правят тялото да изглежда даже още по-слабо и малко.
Какво бихте хапвали: По онова време имало и жени, които се хранели. През 1963 г. била популяризирана диетата на дама, самопровъзгласила се за „домакиня с наднормено тегло, обсебена от бисквитки”. Тя твърдяла, че може да си хапвате сладко, стига да не превишавате определени точки, които трупате всеки ден. Успех!

3. Повече е по-добре (на правилните места) – 80-те години – Големи гърди и малка талия

Към каква фигура бихте се стремили: Тяло като на амазонка. Ниските момичета биха проклинали високите, като тогава високите мацки били на почит. Образецът за перфектно тяло по онова време определено е Синди Крауфорд. Тя има изваяно тяло с изкусителни извивки. Щяхте да се стремите ръцете ви да са стегнати и щяхте да спортувате, защото знаете, че Синди тренира всеки ден.

Какво щяхте да носите: Подплънки на раменете и ликра са превзели света. Подплънките ще подчертаят стегнатите ви ръце, а клиновете и блузите от ликра/спандекс ще подчертаят изящното тяло, за което тренирате усилено.

Какво бихте хапвали:  Щяхте да правите доста аеробни упражнения и, разбира се, да огладнявате доста, но това не значи, че ще ядете. Вместо храна сигурно щяхте да приемате хитовото по онова време лекарство за отслабване Дексатрим Макс. Е, щяхте да сте добре, но до 2000 г., когато се наложило да променят формулата му, защото открили, че повишава риска от сърдечни заболявания.

2. Изкуствена и слаба (края на 90-те) - Силиконовата Барби

Към каква фигура бихте се стремили:  Кльощава като Кейт Мос от ранните 90 години. Но с големите извивки на 80-те. Това май е най-невъзможния идеал за женското тяло – много слаба, но с големи гърди и оформено кръгло дупе. По това време много жени обмисляха, а някои и се решиха да отидат при пластичен хирург, който да им направи огромни фалшиви гърди и да изсмуче тлъстините от коремите.
Какво щяхте да носите: Всичко, което е тясно, изрязано и с ниска талия. Постарали сте се за тялото на мечтите си (или сте платили доста за него) и затова ви се иска да го показвате. Блузки над пъпа, тесни ластични дънки, къси рокли и потничета – спомняте си ги, нали? Колкото по-малко дрехи, толкова по-добре.
Какво бихте хапвали: Трудно е да поддържаш перфектното тяло и същевременно да ядеш каквото си искаш, особено когато тренировките са толкова скучни. Ще изпробвате най-различни хранителни режими като микробиотична диета, вегетарианство на базата на пълнозърнести храни и зеленчуците. Ще прочетете много книги на гурута в областта и животът ви ще се върти около това как да заменяте лошите въглехидрати с добри и как да се отървете от лошите мазнини за сметка на добрите. С всички тези диети и мании, не е чудно защо диагностицирането на хранителни разстройсва се покачва с 24% между 1999 и 2009 година.

1.Тялото на нашето време – слаба с извивки

Към каква фигура се стремим:  В днешно време все по-модерно е да се приемаме такива, каквито сме, и да изглеждаме така, както се чувстваме най-добре. Вече не е невъзможно да станеш поп звезда ако си пълничка, докато преди 10-20 години беше доста трудно. Моделите с големи размери са доста по-популярни и много знаменитости апелират към край на всички невъзможни идеали. Но все пак, и този период от историята има своя най-масов идеал – стегнато тяло, но и с извивки като ангел от ревю на Victoria's Secret. Жените в днешно време не само правят упражнения и топят мазнини, те вдигат тежести и градят мускули.
Какво щяхте да носите: Ако лудостта с корсетите през Викторианската епоха ви се стори смущаваща, не забравяйте, че женската суета се е съхранила и дори увеличила с времето. Днес съществува пристягащото бельо, което буквално пресова органите – аналогът на корсетите през 21 век. Дори знаменитостите признават, че носят оформящите парчета плат.
Какво бихте хапвали: Тук е трудно да се обобщи... Все още има гладуващи момичета, заболяващи от анорексия, все още има безумните хапчета за отслабване и откачени диети с никакви доказателства за каквато и да е ефективност.

В заключение, вие ще се стремите, ще работите за перфектното тяло, но то е нещо, което не съществува, нещо илюзорно. Не се вманиачавайте, а се приемете каквито сте – грижете се за себе си и не прекалявайте със суетата.

Източник: huffingtonpost.com