„Ще направим на себе си невероятна услуга, ако премахнем от живота си хората, които тровят духа ни.“ Стийв Мараболи

Токсичните хора не се отразяват добре на душите ни, на духа ни и даже на физическото ни благосъстояние. Ако имате приятели, които сякаш изсмукват живота от вас, голяма е вероятността те да са токсични за вас! Има шанс някои хора да ви сметнат за безскрупулни, задето "изхвърляте" на улицата някои ваши приятели, но нека основната мисъл в главата ви да бъде, че правите това в името на щастието ви. Всеки, който саботира щастието ви, умишлено или не, не би трябвало да има място в живота ви.

Трябва да имате по-голямо уважение към самите себе си и да знаете без колебания какво е добро за вас. Истинските ви приятели са хората, които ви подкрепят и ви помагат да се „изправяте“, те не би трябвало да ви карат да се чувствате зле или да удължават тежките моменти.

Ако сте несигурни дали имате или нямате токсични приятели, то ще ви се наложи да прецените как се чувствате относно всеки един човек, който присъства в приятелския ви кръг. Също така, тази статия ще ви помогне да видите в детайли кои са хората, от които трябва да се отървете по възможно най-бързия начин.

Човекът, който винаги ви казва, че „няма смисъл“. Да си честен и прям е чудесно нещо, но ако си имате работя с някой, който непрекъснато ви казва как никога няма да постигнете целите и мечтите си, то този човек едва ли ви се отразява добре. Страхотно е да има човек, който ще ви каже напълно искрено дали пътя, по който поемате е добър за вас, но ако винаги се опитва да ви откаже от нещо, без да успява да се аргументира, то има голяма вероятност този човек да ви завижда и да не желае да ви види успели.

Приятелят, който ви използва. Има ли човек в живота ви, който ви звъни ли ви пише само когато има нужда от нещо? Мислите ли, че вие го цените или той цени вас? За да бъдем максимално честни, ние всички се използваме по един или друг начин, и това е допустимо, ако успяваме да оценим преимуществата на комуникацията ни с дадения човек. Ако въпросният човек никакъв го няма, когато имате нужда от него или имате усещането, че не допринася положително към живота ви по какъвто и да е било начин, то за този „приятел“ няма място в живота ви.

• Човекът, който не ви уважава. Приятелят, който винаги закъснява? Или пък отменя срещата ви и си измисля глупаво извинение след това? Времето е наистина ценен ресурс, който няма как да си вземем обратно. Когато някой не ви уважава и не ви дава същото количество учтивост – определено нямате нужда от този човек. Разбира се, може би приятелят ви е страхотна компания, но имате ли нужда от някой, който ви причинява толкова главоболия и не показва никакво уважение към вас?

Този, който ви забива нож в гърба. Абсолютно никой не се нужда от този тип хора в живота си. Ако се опитвате да бъдете позитивни, човек, който ви забива нож в гърба, би бил смъртоносен и отровен. Всеки един, който изпитва уважение към себе си или към приятел, не би си позволил да обижда или да говори гадости по адрес на приятел зад гърба му. Освен това, този, който непрекъснато угнетява нечии позитивизъм, би успял да навреди дори на репутацията ви и останалите отношения между вас и други хора. Изхвърлете го от живота си и ще се почувствате по-добре.

• Приятелят, който ви задържа. Събирайки все повече жизнен опит през живота, ние се променяме. Понякога приятелствата, който сме завързали в миналото, не се адаптират към настоящето. Това не означава, че въпросните приятели са лоши хора, но могат да се окажат токсични за щастието ви. Не искате около вас да има човек, който ви задържа на едно и също ниво и не желае да преследвате целите и мечтите си. Понякога нещата опират до съвместимост. Ако двамата сте на различни етапи от живота и мислите по коренно различни начини, затворете тази глава и продължете напред.

• Вечно оплакващият се приятел. Всички имат лоши дни, дори най-големият привърженик на позитивизма ще се сблъска с лош ден. Независимо от това, ако имате приятел, който непрекъснато се оплаква от живота и не прави нищо, за да подобри положението си, неговото мрънкане може да се отрази на духа и настроението ви. Има много хора, които умеят само и единствено да играят ролята на жертвата. Вместо да вземат в ръце юздите на живота си и да работят в посока позитивна промяна, те предпочитат да обвиняват някой друг или пък прехвърлят всичката отговорност на факти, които „не зависят от тях“. Как ще успеете да прогресирате в живота си, ако до вас има човек, който непрекъснато се оплаква от неговото ужасно ежедневие? Накрая е възможно дори да обвини вас за неговите несполуки.

• Този, който ще намери недостатък в абсолютно всичко. Нека отново отбележим, че да си честен е страхотно, но ако някой непрестанно критикува живота ви, външния ви вид, или която и да е част от начина ви на живот, това не е добър знак. Има разлика между градивната критика и непрекъснатата, засягаща всичко, критика. Лесно ще успеете да квалифицирате към кой тип „приятели“ спада определения човек благодарение на разговорите, които провеждате с него и начина, по който той се държи с другите хора. Този тип приятел е не само критичен към вас, той е критичен към всички около него и прекарва времето си в съдене на останалите. Осъждащите хора нямат място в живота на някой, който предпочита да е позитивно настроен.

• Лъжецът. Няма как да се почувствате щастливи, в компанията на човек, който ви лъже. Непрекъснатото лъгане може да навреди на приятелството ви до момент, в който разрухата е вече непоправима. Не искате някой, който манипулира чувствата ви чрез лъжи и измами. По-добре е да си сам, отколкото да си имаш работа с някой толкова токсичен.

Винаги е трудно да се прекратим контакт с човек, който сме имали за приятел, но това е една стъпка в посока по-щастлив живот. Човек, който ви задържа, наранява, проявява неуважение – не би трябвало да присъства в ежедневието ви. Имате достатъчно грижи, свързани с изграждането на един позитивен и щастлив живот, постарайте се да се обградите с приятели, които имат същите цели, интереси и ще ви помогнат в начинанията. Джим Роан беше казал „Вие сте средно аритметичното на 5-те души, с които прекарвате най-много време.“