Има осем урока, които бих искала да предам на дъщеря си един ден. Аз ги научих, благодарение на многото грешки, които направих, въз основа на дълго самонаблюдение и непрестанното придобиване на знания през целия ми живот. 

Моята надежда е, че тя ще се научи да живее по нейния собствен начин, със страст и грация.

1. Ако някой те нарани, не го приемай лично

Много е вероятно, този, който иска да те нарани, всъщност да е по-наранен от теб. Всъщност никога не приемай нищо твърде лично. Не позволявай да влязат с комплименти под кожата ти, нито пък да те обезсърчат с критиката си. Всеизвестен факт е, че хората могат да дадат на другите, само това, което те са получавали в живота си. Във всички твои думи и действия трябва да си личи любовта ти, но не очаквай всеки да ти отвърне със същото. Това е съвсем в реда на нещата.

Както Мигел Руис е обяснил в книгата си "Четирите споразумения", когато не приемат нищо твърде лично, хората са свободни. Можеш да взаимодействаш със света през призмата на отворено сърце, без да се притесняваш за това, което другите ще кажат.

2. Спестявай една част от спечелените пари, а другата използвай, за да даваш на другите 

Научи се да използваш парите като инструмент, който ще ти помогне да постигнеш мечтите си. Но не забравяй, че те могат да бъдат също така и инструмент, който можеш да използваш, за да променяш света към добро. Ако имаш много пари, не пропилявай тази възможност.

Някога ми беше даден много ценен съвет относно парите:
"От всеки спечелен долар, спестявай 1/3, похарчи 1/3 и 1/3 върни обратно на другите"

3. Живей всеки ден, сякаш е петък

Говорейки за пари, трябва да ти кажа нещо - те не могат да бъдат смисъл на живота ти. Надявам се, че ще имаш кариера, която едновременно ще осмисля живота ти и ще ти носи пари. Това е единственият начин, по който ще можеш да живееш всеки ден, сякаш е петък.
Не бива да изживяваш живота си в чакане на всеки следващ уикенд. Прави нещата, които ти харесват. Наслаждавай им се.

Както д-р Уейн Дайър казва "Не умирай, когато музиката все още звучи вътре в теб". Задачата ти в този живот е да откриеш собствената си музика и да я споделиш със света. Ако годините минават, а ти все още не си я открила, не се отказвай, продължавай да търсиш. Всеки ден прави едно нещо, което те прави щастлива. Направи всеки свой ден петък.

4. Нямаш нужда от ничие одобрение

Нуждата от одобрение понякога се превръща в зависимост. Ако съсредоточиш всичките си усилия, само в това да спечелиш нечие одобрение, със сигурност ще пожертваш собственото си щастие. Не оставяй ключа към него, в ръцете на някой друг. Научи се да казваш "Не" на хора и задължения, които с нищо не допринасят за теб.

Всеки миг на тази земя е ценен. Инвестирай времето си така, както инвестираш парите си. Заложи на хора и действия, които те облагородяват. Както казват: "Всичко, което имаш днес, е важно, защото даваш един ден от живота си за него".

5. Когато стане напечено, опитай първо с добро

Хората ще си позволяват злобни коментари по твой адрес, от летището ще загубят багажа ти, а шофьорът на таксито ще бъде груб. Как ще постъпиш в подобна ситуация?

Първичната реакция на повечето хора е да се ядосат и да отвърнат със същия негативизъм. Защо не опиташ малко по-различен подход. Гневът в подобни ситуации рядко води до разрешаване на проблема. Хората стават по-сговорчиви, когато някой подхожда към тях учтиво.

Защити гледната си точка, без да жертваш почтеността си. Това е единствената реакция, за която няма да съжаляваш по-късно. Без значение колко си разстроена или наранена, опитай да третираш другите с уважение. Ще останеш изненадана колко много можеш да постигнеш, ако приложиш този подход.

6. Не се оплаквай, освен ако нямаш друго решение

Не се превръщай в онези вечно недоволни и мрънкащи хора. Никой не харесва подобно поведение. Ако не ти харесва ситуацията, в която се намираш, работи над това да я промениш. Но не се оплаквай - това няма да те отведе никъде. Всъщнос може само да накара другите да те избягват. Опитай да бъдеш човек, който не губи позитивизма си във всяка ситуация. И ако все пак има проблем - бъди човекът, който може да предложи решение.

Никога няма да постигнеш това, което искаш, ако просто си стоиш там и се оплакваш. Всяка стъпка, която правиш в живота си, те подготвя за следващата.

7. Научи се "да присъстваш"

Технологиите променят живота ни по много начини, повечето от които изключително полезни, но не забравяй, че те могат да се намесят и във връзките ти с хората. Не се пристрастявай към монитор, пропускайки насладата от реалния живот. Научи се как да използваш технологиите разумно.

Отдавай на важните хора цялото си внимание. Нямаш нужда от безсмислената мозъчна стимулация пред екрана. Трябва да се научиш да изграждаш човешки взаимоотношения.

8. Не позволявай на света да те обезвери и да те превърне в "суров" човек

Светът не винаги е най-приветливото място. Колкото и да ме боли, вероятно ще страдаш, ще разбиват сърцето ти, ще те предават и ще губиш любимите си хора. Всичко това ще рефлектира върху душата ти, но не губи надежда.

Помисли за Ин и Ян от китайската философия, противоположностите, които всъщност са неразривно свързани. От страданието може да дойде необятна сила, разбитото сърце ще те направи по-устойчива, а загубата на тези, които обичаш, ще ти помогне да оцениш живота.

Животът идва с Ин и Ян - противоположностите, които са взаимозависими и взаимосвързани. Не трябва да се страхуваш. Всяка трудна ситуация е тест. И ако се превърнеш в негативна, вечно кисела и недоволна личност - значи си загубила.
Спри за малко, огледай се, погледни разцъфналите цветя, малкото стръкче подаващо се от цепнатина в студения бетон, за да достигне слънцето, пеперудата, току-що открила, че може да лети. Научи се да виждаш красотата около себе си.

Яйн Томас е написал:
Бъди нежна.
Не позволявай на света да те направи твърде сурова
Не позволявай на болката да породи омраза в теб.
Не позволявай на горчивината да открадне сладостта ти.
Гордей се, дори целия останал свят да се възпротиви, че ти все още знаеш всъщност колко е красив.

Остани все така сладка. Бъди нежна. И знай, че светът е едно красиво място. Завинаги.

Източник: Смита Малхотра/HuffingtonPost