Наровете имат фантастични ползи за здравето и красотата ни. Те са вкусни и разнообразни. Можете ги използвате за приготвяне на най-разнообразни салати, ястия с ориз или месо, шейкове, кисело мляко или просто като сок. В един нар има около 100 семена, съдържащи само 100 калории, което го прави идеална нискокалорична закуска за хора, които са на диета. Освен това, този плод може да ви предпази от редица сериозни заболявания, включително рак и такива на сърдечно-съдовата система. Вижте и кои са причините да добавите този чудесен плод към вашия хранителен план:

1. Нарът помага за намаляване на лошия холестерол

Този плод е богат на мощни антиоксиданти, които помагат за намаляване на лошия холестерол, понижаване на високо кръвно налягане и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. За това е най-добре да се яде по един нар на ден или да го добавите към здравословните салати и шейкове. 

2. Нарът има ниско съдържание на захар

Захарта е виновна за много от заболяванията, включително сърдечно-съдови заболявания, рак, затлъстяване, диабет и проблеми с кожата. Така на помощ за ограничаването на консумацията на захар идва вкусният плод. Само половин чаша семена от нар съдържа 8 грама захар и около 70 калории.

3. Нарът стимулира функциите на мозъка

Благодарение на високото съдържание на мощни мозъчни стимулиращи антиоксиданти, нарът може да помогне за подобряване на паметта, познавателните способности и неврологичните функции. Благодарение на него също така се намалява и рискът от болест на Алцхаймер. 

4. Нарът помага за намаляване на високо кръвно налягане

Проучванията показват, че този плод оказва благоприятно влияние на хора, които страдат от високо кръвно налягане. Сокът от нар, както и семената му, имат високо съдържание на антиоксиданти и оттам имат добър ефект върху артериалните стени.

5. Нарът имат анти-стареещ ефект

Този плод е известен със своите фантастични ефекти срещу стареене. Добавяйки повече нарове в ежедневния си хранителен режим, ще видите благотворните му действия върху вашите бръчки. Тайната се крие в съдържащите се мощни антиоксиданти и полифеноли, които помагат за предотвратяване на признаците на стареене. Е, това е повече от добра причина да добавите малко семена от него в салатата или киселото си мляко, нали? 

6. Нарът подпомага за спирането на растежа на раковите клетки

Разбира се, зеленчуците и плодовете, не могат да лекуват рак, но могат да спрат растежа на раковите клетки. А нарът е едно от най-добрите решения за това. Добавяйте семена към сутрешната си закуска, пийте от сока или просто консумирайте плода - ефектът е незабавен. 

7. Нарът се характеризира с противовъзпалителни свойства

Яденето на нар помага за намаляване на възпалението и симптомите на артрит. Поради големите си анти-стареещи свойства, плодовете помагат да запазите вашите стави млади и здрави. Нещо повече - сокът от нар може да помогне за облекчаване на болките, породени от износване на ставите ви.

8. Нарът подобрява настроението

Следващия път, когато имате лошо настроение, хапнете шепа пресни семена от нар или изпийте чаша пресен сок. Бъдете сигурни, че веднага ще забележите колко по-добре ще се почувствате. Това е така, тъй като този плод спомага за увеличаване на нивата на серотонин в мозъка ви, контролира промените в настроението ви и дори може да предотврати симптомите на тревожност и депресия. Опитайте комбинацията от черен шоколад и семена от нар. Освен че е вкусна, тя е им много полезна.

Наслаждавайте се на този незаменим плод от началото на зимата до края на пролетта, но никога не купувайте консервирани сокове, тъй като те съдържат огромни количества захар. 

Източник: Womanitely.com