Преди да напуснеш работа си, трябва да си напълно сигурен, че искаш да се откажеш от нея. Причината, че мразиш работата си, може да се окаже не достатъчно добра причина. Има обстоятелства извън вашия контрол, които могат да бъдат основателни фактори за напускане. Ето най-добрите 9 знаци и причини, които са толкова подходящи, че да започнеш нова работа.

Нова работа

Очевидно е, че най-добрата причина да си пуснете предизвестието на работа е, че сте си намерили нова. Преди да напуснете работата си обаче, се уверете, че са покрити всички ваши изисквания на новото място.

Мразиш работата си

Не напускай работата си веднага, дори и да я мразиш. Доста по-добре e да планираш стратегически заминаването си, така че да си тръгваш като оставиш добри чувства у ръководството и колегите си.

Заболяване

Основателна причина, с която може да излезете от позицията "лошия служител, който напуска" е заболяване. Както лични, така и семейни заболявания са основателни причини да напуснеш работата си, и понякога внезапно заболяване може да се използва като претекст, за да оставите позицията си на някой друг.

Трудна работна среда

Колеги, шефове и отрицателна работна среда - всичко това може да направи работата по-трудна. В действителност те могат да направят твоето работно място - място, където просто не искаш да бъдеш. След като вече сте опитвали доста варианти да промените обстановката, може да се наложи да решение за напускане.

Разписания и часове на работа

Когато се грижиш за деца, работния ти график се изменя и е трудно за теб да съчетаваш личния с професионалния живот. Може да се наложи да напуснеш работата за такава, която е по-подходяща към твоя личен график.

Обратно в училище

Ако за запишеш в университет, трябва да го съгласуваш с работното си място. Може да се наложи работа на непълно работно време или на пълен работен ден с гъвкаво работно време.

Промяна в кариерата

Има хора, които са се оттеглили от работата си, защото искат да правят нещо по-различно.

Преместване

Когато се преместваш в друг град, ти, разбира се, трябва да напуснеш работата си, освен ако не съществува възможност да се преместиш заедно с фирмата. Ако се интересуваш от запазване на своята работа при преместване, провери дали фирмата има офис в новия град. Ако няма – единствената опция е напускане на работното място.

Постоянна позиция

Ако работиш по заместване или на работа на непълно работно време и искаш да продължиш напред – една от най-добрите причини да се даде предизвестие е, че си си намерил постоянна работа на пълен работен ден.

Когато напуснеш работата си, трябва да бъдеш подготвен да отговаряш на въпроса: „Защо напуснахте старата си работата?“