Това е една обичайна ситуация: нещата, които преди време са били секси, възбуждащи и желани, вече ги няма или по-скоро са вече рутина. Повечето двойки смятат придобиването на тази рутинност за нещо нормално, особено в дългите връзки. И все пак, не е изключено навиците, които имате извън леглото да пречат на сексуалния ви живот.

„Хората смятат, че когато става дума за здраве в секса, непременно се говори за полово предавани болести и инфекции или пък контролиране на вероятна бременност,“ казва Ерик Гарисън, сексолог и автор на няколко книги свързани със секса. „Но в действителност, качеството на сексуалния ни живот е пряко свързано с начина, по който живеем живота си и се грижим за себе си.“

Следват деветте вредни навика, които е много вероятно да пречат на вас и партньорa ви да правите невероятен секс:

1. Не спите достатъчно

Над 70 милиона американци страдат от проблеми със съня според последни проучвания. Недостатъчното количество сън не само прави организма податлив на различни видове заболявания, но и влияе на сексуалното ви желание. Отразява се еднакво пагубно и на двата пола, няма значение дали сте мъж или жена. Все още е спорно колко точно часа сън са необходими, за да се чувствате свежи на сутринта, но между 7 и 9 часа на нощ би трябвало да са достатъчни.

2. Пренебрегвате физическото си здраве и тренировките

Издръжливостта ви в часовете по аеробика, физическата ви сила и разтегливост са еднакво важни и под завивките, и на улицата, когато тичате по задачите, които са част от ежедневния ви живот. Също така, според последни проучвания изключително добре на сексуалния живот се отразява това да направите няколко упражнения точно преди кулминацията с партньора ви. Когато се движите, ускорявате пулса на сърцето ви, а то изпомпва повече кръв, което възбужда половите ви органи. Всяко повишение в боря на упражненията и тренировките ви е от значение, когато говорим за секс. Ако ходите пеша поне по 30 минути на ден или започнете да посещавате класове по йога, това ще се отрази благотворно на интимния ви живот.

3. Обстановката в спалнята ви не е особено предразполагаща

Вероятно вече сте чували, че трябва да превърнете спалнята си в самия рай за сън. Същото важи и за секса. Ако обстановката не предразполага към интимност, тогава водите загубена битка. Трябва да избягвате да вършите работа или да стоите на лаптопа си, докато сте в леглото си, а по пода да са разхвърляни играчките на децата. Като цяло премахнете всичко в интериора, което ви кара да се чувствате зле или което възпрепятства сексуалното ви желание. Някои хора държат снимки на роднините си на нощното шкафче – не искаме да омаловажим роднинските връзки, но вероятно искате спалнята ви да е възбуждаща и предразполагаща към секс с половинката ви, а не обратното, нали!

4. Не се храните правилно и ви липсват основни витамини и хранителни вещества

Ако се храните здравословно и спазвате балансирана диета, която ви носи всички необходими витамини и минерали, това ще спомогне и за качеството на сексуалния ви живот. Тези две неща са наистина свързани. Цинкът е жизненоважен за сексуалното здраве у мъжете. Също така няма как да не изтъкнем важността на витамин B, който можем да намерим в сьомгата, пилешкото месо и рибата тон. Този витамин има благоприятно въздействие върху производството на енергията и кръвообращението, които са важни за сексуално активните мъже и жени.

5. Консумирате храни, които образуват газове в червата

Няма научно проучване, което да доказва със сигурност връзката между любовта към бобовите растения и броколите и намаленото сексуално желание. Въпреки всичко, ако искате да избегнете възможни моменти на срам, когато ще се чувствате по всички възможни начини, но не и секси, не е зле да пропускате храните, които знаете, че създават газове в червата ви.

6. Пиете много

Прекалената консумация на алкохол може да доведе до състояние, в което не можете да изпитате оргазъм. Хроничният алкохолизъм, дори след години на въздържание, влияе много силно върху представянето в леглото и желанието за секс. Но три чаши вино повишават либидото у жените.

7. Пушач ли сте?

Имате ли нужда от още една причина, за да се откажете от пушенето? Цигарите объркват кръвообращението, което влияе зле на сърцето и половите ви органи. Тютюнопушенето има и сериозна връзка с всички проблеми при ерекцията на мъжете. Има много кампании против пушенето, които вече са наясно с тези факти и се опитват да откажат хората от вредния навик в името на по-добрия секс. Затова, послушайте ни и не го правете, ако... е, знаете, ако искате да правите разни други неща.

8. Взимате някакви лекарства

Ако постоянно ви се струва, че не ви се прави секс, има вероятност лекарствата, които взимате, да са виновни. Повечето от тях не са тествани за евентуални последици върху сексуалното желание, а според проучвания около 70 процента от случаите, в които пациент не може да достигне оргазъм, именно това е и причината. Ниското желание за секс също може да се дължи на някакъв вид медикамент. Антидепресантите са известни с качеството си да намаляват сексуалното желание в хората, а сухотата във вагината може да се появи, ако използвате лекарства с определени съставки в тях. Говорете с личния ви лекар, ако заподозрете, че зад слабото ви либидо стоят лекарства, които приемате.

9. Не се самозадоволявате

Много хора свързват мастурбацията с разгонени тийнове, но самозадоволяването отдавна е провъзгласено за лек, който помага при много сексуални проблеми. Мастурбирането ви помага да осъзнаете какво ви харесва най-много и какво бихте искали партньорът ви да прави. Някои учени дори твърдят, че мастурбирането усилва желанието за секс.