Много от нас приемат брака за даденост, без да знаят много за историята му, промените и разнообразните роли, които имат свои собствени особености в зависимост от културата.

Ето защо ще ви запознаем с няколко факта за този „договор” между двама души, към който някои се стремят, в който други живеят или от който трети се възстановяват.

  1. Първите записани бракове се появяват през 2000 г. пр. Хр. в Месопотамия. Целта им е била свързана главно със запазване на властта, придобиване на земя и раждане на наследници. Тези договори, наричани моногамия, полигамия, семейни единици и романтични отношения, предшестват написаната история.
  2. Любовта не е от значение за брака до Просвещението. Тогава, през 17 век, се появява нова идея – да бъдеш влюбен в съпруга/та си. Преди това любовта между съпруг и съпруга се е считала за неуместна в някои култури и вредна за брака в други. Любовта често се смята за нещо, което се търси извън брака. Романтичният брак, чиято единствена цел е съхраняване на любовта, не е бил нещо обичайно до индустриалната революция. Тогава мъжете успяват да спечелят достатъчно пари, за да се противопоставят на родителите си, отхвърляйки техния избор за съпруга.
  3. В западното общество обличането на бяла рокля на сватбата не е било популярно до настъпването на Викторианската епоха. Кралица Виктория е носила бяла рокля, когато се е омъжвала за принц Албърт. Сватбената им снимка била публикувана и широко разпространена, именно оттогава започва тенденцията при жените да носят бели рокли.
    Тенденцията така и не си преправя път на Изток. Сватбените рокли в страни като Китай и Индия обикновено са червени – традиционният цвят на късмета.
  4. Гретна Грийн, село в Шотландия, е известно със сватбените си "бежанци". Градът става популярен след приемането на Закона за брака през 1753 година, който се отнася за Англия и Уелс. Той налага редица изисквания за брака, като например участие в църковни церемонии и свидетелство за брак. Заради факта, че законите в Шотландия са били по-небрежни, двойките са изтичвали до най-близкия достъпен шотландски град, обикновено Гретна Грийн, за да се оженят. Тенденция замира през 1800 г., когато Шотландия започва да изисква 21 дни пребиваване за сключване на брак. Когато обаче изискването се премахва през 1977 г., селото отново се превръща в дестинация за годеници. Днес областта е домакин на около 5000 сватби годишно.


  5. Всяка американска двойка, която е била женена в продължение на 50 или повече години, може да получи картичка за годишнината си от президента или първата дама на САЩ. Заявките се правят с обикновено писмо до общия адрес на Белия дом. 
  6. Холандия е първата страна в света, която приема еднополовите бракове. Днес 17 държави признават тези връзки. Това са Аржентина, Белгия, Бразилия, Канада, Дания, Англия, Франция, Исландия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия, Испания, Южна Африка, Швеция, Уругвай и Уелс. Субюрисдикции в други страни като Мексико и САЩ също са „За” този тип отношения.
  7. Най-дългият брак в света в момента е този на Карам и Катари Чанд, които са женени в продължение на 88 години. Карам, съпругът, е на 108, а Катари – неговата съпруга, на 106 години. Те се женят в Индия през 1925 г. Рекордът за най-дълъг брак се държи от Даниел и Сюзън Бейкмън. Те са сключили брак в Ню Йорк на 29 август 1772, а продължителността му била 91 години.
  8. От 2012 година Филипините и Ватикана са единствените юрисдикции, които забраняват развода. Наскоро той се легализира в Италия, Бразилия, Испания, Ирландия, Чили и Малта.
  9. Според проучване, направено в Университета в Чикаго, началото на повече от 1/3 от браковете, сключени между 2005 и 2012 година, се поставя онлайн. Изследването установи, че двойките, запознали се онлайн, са по-щастливи и имат по-дълги бракове.