Когато бях бременна, ми се струваше, че съм магнит за страшни истории за раждането – пъпна връв около врата на бебето, спешно секцио и какво ли още не. Отнеми ми доста усилия да се убедя вътрешно и да повярвам, че раждането е естествено, красиво събитие, на което моето тяло е способно, а не е „бедствие, което чакаме да се случи”, както ме предупреди една акушерка.

Но аз реших да имам вътрешна убеденост, заради четирите деца, които бях родила вкъщи в мир и спокойствие, и без драма и травми. Грижех се да съм в перфектно здраве през моите бременности, хранех се с био продукти и основно с плодове, зеленчуци, ядки и семена. Правех йога всеки ден, прекарвах време сред природата и медитирах за начина, по който искам да родя.

И се "предадох" на силата на природата. Тази сила, която аз имах като жена, ми даде увереност в толкова много сфери на живота ми, и пожелавам това усещане на всички жени.

За жалост, обаче, естественото раждане е на изчезване! Около една от три жени в Щатите е станала майка чрез цезарово сечение. Може би това не ви звучи като нещо кой знае какво, но всъщност, това е голяма коремна операция и увеличава рисковете от усложнения много повече, отколкото естественото раждане.

Със секциото определено се прекалява в болниците по цял свят. И това прави възстановяването и кърменето много по-големи предизвикателства. Бебето ви приема антибиотик, защото на всички майки, които раждат със секцио се влива антибиотик по време на операцията. А детето ви дори още не се е родило!. В повечето случаи тези вливания са абсолютно неналожителни.

Също така, все повече жени ще имат затруднения или ще им се налага някаква форма на акушерска намеса. Спадат в естествените раждания е толкова голям, че учените не успяват да открият на едно място достатъчно голяма група от естествено раждащи жени, за да продължат да изучават процеса!

Но ние не можем да оставим естественото раждане да изчезне, защото то е повече от просто романтичен идеал. Бебета родени вагинално (и без лекарства) имат доста здравни предимства. Например, само това да е изложено на микрофлората на майка си в родилния канал, намалява вероятността от развитие на храносмилателни проблеми, алергии и дори затлъстяване.

Не можем да контролираме какво се случва с раждането и, разбира се, понякога интервенциите са необходими (но по-често те не са!). Нищо не ви пречи обаче да прегърнете някои основни вярвания, които ще увеличат шансовете ви да изживеете раждане, което да е максимално здравословно за вашето бебе.

Ето 9 от най-важните философии, които ми помогнаха да имам своите деца по естествен път и които използвам, за да подкрепя хиляди жени в процеса на раждането. Надеждата ми е, че те ще могат да помогнат и на теб да имаш оптимално раждане, може би, дори раждане като от мечтите ти!

1. Раждането е духовно пътешествие, но е и първично

Раждането, да си го кажем накрая, е едно интензивно психологическо и емоционално преживяване. Приближаването на това предизвикателство до духовно пътуване, може да ви помогне да потърсите дълбоко в себе си за воля, за упорство, и да научите много за себе си и вътрешната ви издръжливост и сила.

Да преминаваш през духовно пътешествие не е само осмисляне и пламък на свещи. То изисква от нас да извикаме нашите първични инстинкти, и понякога дори да станем примитивни, да издаваме животински звуци, да заставаме на колене и ръце, голи, движейки ханша си страстно, като ориенталска танцьорка.

Планирайте да се гмурнете дълбоко в своето подсъзнание и интуиция, за да разрешите на своето първично Аз да изплува на повърхността и да ви даде възможност да се отворите, и да родите бебето си със сурова издръжливост и сила, която може би не осъзнавате, че живее във вас.

2. Раждането не трябва да се случва в легнало положение

Лежейки просто не позволяваме на гравитацията да работи в помощ на бебето да слезе надолу и да излезе! Ходенето, движенията на ханша като екзотична танцьорка и като цяло това да останем активни, улеснява физическия процес на раждане от това само да лежим по гръб в болнично легло, което увеличава шансовете ни да се наложи секцио.

3. Контракциите са невероятно усещане, което кара бебето ви да се роди

През моите раждания, използвах въображението и осъзнаването си, за да се гмурна дълбоко в усещането как мускулите ми работят, за да помогнат на бебето ми да се роди. Това фокусирано осъзнаване трансформира възприятието ми от болка от раждането към сила за раждане.

Дори използвах термина „разширения” вместо „контракции”, за да си помогна да мисля за усещането по нов начин. Това не ги направи по-малко интензивни, но направи усещането мой съюзник, а не мой враг. И докато посрещах всяка нова вълна от свивания на мускулите ми, знаех, че се приближавам до това да държа бебето си в ръце.

 4. Страхът спира процеса на раждане

Млекопитаещите майки имат силни инстинкти, които им позволяват да запазят бебета си в безопасност. Например, майките жираф в тундрата спонтанно ще спрат раждането, ако надушат хищник в района, вместо да пуснат безпомощното новородено на земята. Ние също имаме хормони, които стимулират раждането и такива, които спират процеса, ако в кръвта ни постъпи адреналин, защото се страхуваме.

Така че да се научим да трансформираме страха в сила и увереност е съществено за леко раждане. Как да го направим? Уверете се, че се чувствате сигурни докато раждате. Това ще даде естествена увереност на тялото ви в процеса на раждане. Говорете с лекаря или акушерката си за всички страхове, които се крият във вас, и които ви измъчват относно вашето здраве и безопасност, както и такива, който засягат здравето на бебето или пък родилния процес. Да бъдете образовани и информирани ще ви помогне да разсеете страховете.

5. Питайте авторитетно! (Запомнете, добрите момичета могат да задават въпроси и да казват „Не”)

Акушерската практика не винаги е базирана на най-добрите научни открития.
Така че само защото доктора или акушерката ви казва, че нещо е задължително или че те го изискват от вас (да лежите докато имате контракции, да сте прикачени към апарат, който отчита спазмите ви и сърдечните тонове на бебето, да сте на система), не означава, че трябва да го правите без да задавате въпроси, или че изобщо трябва да го правите.

Като момичета или млади жени, много от нас не са се научили да питат авторитетно – просто бъди „добро момиче”, и не бъди досадницата, която задава въпроси. Много от процедурите в болниците се правят „просто така”. Те са рутинни, но не са наложителни.

Така че ако нещо е препоръчително или очаквано, а ви кара да се чувствате некомфортно, или не сте сигурни поради каква причина се прави, ПИТАЙТЕ! И ако не се чувствате удовлетворени от обяснението, можете да откажете.

6. Жената трябва да яде и пие по време на родилния процес

Съвременните научни доказателства показват, че жените, които ядат и пият по време на раждането, не са със значително повишен риск от аспирация на храна в случай на спешно секцио, което беше най-раздухваната причина, поради която държаха жените на бучици лед по време на родилния процес през последните няколко десетилетия.

Всъщност, много акушерки и родили мами намират, че да поддържате енергията си с леки и хранителни хапки улеснява родилния процес, намалява вероятността от отслабващи контракции или от налагащото се секцио.

7. Тялото ви е чудесно, перфектно сътворено от силата на природата

Да вярваш в себе си е силно лекарство! Все още повечето от нас раждат вярвайки, че телата ни са негодни – те са брака в партидата и просто не работят правилно, и трябва да бъде изпратени обратно във фабриката за преправяне!

Истината е, че природата е ненадмината в това да създава силни системи, които работят. Да обърнем внимание на природата си и да се научим да сме уверени в родилния процес, и нашето тяло, са сред най-силните инструменти, които ние можем да използваме в естествения родителен процес, и да стигнем до някои изграждащи личността прозрения по време на раждането.

8. Раждането е нещо, което вие правите, не нещо, което ви правят

Дали ще танцувате, стенете или ще сте в транс по време на родилния процес, той не случайно се нарича процес. Изисква работа, концентрация и пот, за да излезе бебето ви. Силни мускулни движения на къса дистанция и малко пространство. Да, това означава усилие.

Да бъдем реалисти и за осъзнаем с каква тежка задача сме се захванали. Да настроим ума и сърцето си за този период от време, да изградим стратегия, на която да се уповаваме, когато сме разколебани и уморени, нещо, което ще ни помогне да прекосим финиша с гордост.... от себе си!

9. Раждането може да ви доведе до възторг

Може да има пухтене и пъхтене, сумтене и стенания, и дори някой и друг вик, ако трябва да дадете израз на интензивната енергия, която се движи през вас, и която ще изкара вашето бебе на бял свят. Но раждането може да бъде възторжено преживяване, в което вие на практика ще оцените сами себе си в изпълнението на една трудна задача, която сте свършили с решителност и изпитали сте екстаза от това да държите бебето си в ръце.

С наближаването на раждането и дори по време на родилния процес, има една проста мантра, която може да си повтаряте: "Мога да направя това!"