Интервютата са може би най-трудната част от процеса на търсене на работа. Трябва да сте готови за всичко, включително и за странни въпроси. Ние от Dama.bg те съветваме да избягваш следните неуместни коментари по време на интервюто.

Наистина съм много нервен/а

Няма нищо лошо в това да си нервен. Естествено е да бъдеш малко притеснен преди важно интервю, но не казвайте на интервюиращия това. Твоята цел на интервюто е да се представиш като личност с уверено и професионално поведение. Няма да спечелиш точки от това, че изглеждаш нервно. Именно тази нервност може да обвиниш като неуспех в представянето си.

Само минутка, наистина трябва да вдигна телефона

Наистина е удивително колко много мениджъри и агенции за подбор на персонал съобщават, че интервюираните отговарят на обаждания и текстови съобщения по време на интервюто. Изключи телефона си по време на интервютата и няма да се изкушиш да отговориш, докато те търсят.

Наистина не зная много за тази работа. Мислех, че ще ми разкажете всичко за нея

Това е голяма грешка на търсещите работа и тя може да ти струва възможността да започнеш работа. Работодателите прекарват достатъчно време в интервюта и очакват кандидатите да са проучили работните места, за които кандидатстват. Също така да бъдат в състояние да обяснят защо искат позицията. В противен случай си губиш времето - твоето и на работодателя, за работа, която дори не искаш. Задаването на въпроси е важно, но не питай всичко, за което пише в интернет.

Последният ми шеф/колега/клиент е истински идиот

Доста възможно е (дори вероятно) интервюиращият да те подтикне да разкажеш за предходния си или текущия си ръководител, както и за работната среда. Не се подавай на изкушението, дори и да имаш лош шеф. Това е непрофесионално и бъдещият ти работодател може да се разтревожи какво в бъдеще може да кажеш за него. Вместо това помисли за начини да опишеш последните си работни места от гледна точка на това какво си научил или постижения, с които се гордееш, за да ги обсъдите.

Мога ли да работя от вкъщи?

Дори и да си сигурен, че компанията има по-свободен режим на работа, интервюто не е най-доброто време, за да попиташ това. Задай този въпрос, след като вече са те наели.

Колко отпуска мога да вземам?

Никога, никога не задавай този въпрос по време на интервю. Ще изглежда, че си по-фокусирана върху нещо друго, но не и върху работата.

Семейството е най-важното за мен

Това е доста вярно за много хора. Въпреки това не е нужно на интервю за работа да обясняваш колко посветена си на семейството. Това е малко вероятно да ти спечели желаната работа, дори и в организации, които са семейно насочени. Работодателите искат техните работници да са изцяло посветени на работата.

Най-голямата ми слабост е (нещо пряко свързано с работата)

“Каква е вашата слабост?” е един от най-страховитите въпроси на интервю за работа. Няма перфектен отговор на този въпрос, но има отговор, който никога не трябва да казваш. Никога не казвай слабост, която ще ти пречи да си вършиш добре работата. Избери слабост, която не е свързана с позицията и обясни как работиш, за да я подобриш. 

Хамалски език

Разговорният език е приет на много работни места днес. Въпреки това интервюто не е моментът да покажеш, че може да се говори на такъв език.