Храните и напитките, които приемаме, както и някои ежедневни навици, могат да ни състарят. Ако човек иска да изглежда по-млад и свеж колкото се може по-дълго, трябва да започне да се грижи подобаващо за себе си. Ето малко повече информация за 9 от нещата, които ни състаряват:

Стрес

Нищо не оказва толкова бързо пагубен ефект върху организма, както стресът. Той може да повиши кръвното налягане и да доведе до смущения в съня. Ограничете приема на кофеин, избягвайте преработените храни, тъй като те натоварят храносмилателната система, запишете се на йога – по този начин ще успокоите ума и ще подобрите настроението си.

Недостиг на сън

Негативните ефекти от недоспиването включват тъмни кръгове под очите, качване на килограми, отслабване на имунната система, проблеми с концентрацията и паметта, липса на енергия през деня. Освен това кожата придобива нездрав вид. Опитвайте се да си осигурявате достатъчно сън, като си лягате по-рано и избягвате да пиете кафе в късния следобед.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето се свързва със сърдечни заболявания, рак, безплодие, високо кръвно налягане. То може да задълбочи кожни заболявания, като псориазис, и освен това лишава кожните клетки от кислород, а това може да доведе до блед и неравномерен тен на лицето. Пушенето уврежда колагена и прави кожата не само на лицето, но и в горната част на ръцете и в областта на гърдите, отпусната. Не на последно място, то е виновник за бръчките около устата, които се образуват при пушещите отдавна.

Прекомерна употреба на алкохола

Прекомерната употреба на алкохол „изсмуква“ естествената влажност в кожата и може да доведе до подпухналост, зачервяване, дехидратация и преждевременна поява на бръчки. Освен това алкохолът намалява нивата на витамин A, който е важен антиоксидант. Не че трябва да се откажем напълно от алкохолните напитки, но ако намалим консумацията им, черният дроб няма да е толкова натоварен да изхвърля токсините от тялото, а когато той работи по-ефективно, резултатите са видими и по кожата.

Твърде много или неподходящ грим

Гримът скрива несъвършенствата, но ако е неподходящ, може да ни накара да изглеждаме с години по-стари. Например тежката основа за грим и пудрата могат да се напластят в бръчиците около устата и очите и да ги направят по-видими. Освен това големите количества грим може да доведат до запушване на порите.

Използваме слънцезащитни продукти само когато сме на море

Много от нас се сещат да се мажат със слънцезащитен крем само когато са на почивка, а всъщност ежедневната му употреба помага в борбата с бръчките, намалява риска от рак на кожата и спомага да я поддържаме гладка и еластична. Ултравиолетовите лъчи са една от водещите причини за преждевременно стареене на кожата на лицето, ето защо трябва да използваме слънцезащитни продукти всеки път, когато излизаме от дома, дори да е облачно или дъждовно.

Не използваме околоочен крем

Грижата за кожата трябва да включва добър околоочен крем, който да държи бръчиците на разстояние. Кожата около очите е по-тънка в сравнение с останалата част от лицето, снабдена е с по-малко мастни жлези и при нея възрастта започва по-бързо да си проличава. Оказва се, че можем да изглеждаме с години по-млади, ако я поддържаме добре подхранена. За целта е необходимо да използваме ежедневен околоочен крем. Пептидите стимулират производството на колаген и предотвратяват появата на фини линии. Други съставки, които намаляват бръчките, подпухналостта и тъмните кръгове под очите, включват кофеин и никотинова киселина (витамин от група B). Очолоочните кремове може да съдържат също антиоксиданти, витамин C, хиалуронова киселина.

Прекарваме по-голямата част от деня седнали и не спортуваме

Когато седим на едно място продължително време, рискът от наднормено тегло се увеличава. Затова, независимо дали сме на бюрото в офиса или на дивана пред телевизора вкъщи, трябва да си създадем навик да ставаме и да правим кратка разходка на всеки половин час. Умереното спортуване пък оказва положителен ефект върху сърцето, белите дробове и теглото, но също така подмладява кожата. Придържайте се към кратки джогинг тренировки, иначе може да се постигне обратният ефект.

Не внимаваме с какво се храним

Ако искаме да се радваме на млада и красива кожа, трябва да се постараем да намалим употребата на захарни изделия, бях хляб, преработено месо, джънк фуд и прекалено много сол. Добре е вместо това да включим в менюто си авокадо, ленено семе, зехтин и сьомга, а също и плодове, зеленчуци, бобови храни, нетлъсто говеждо или птиче месо.