Съвременните храни и напитки изобилстват с подобрители и овкусители, които да ги направят много по апетитни за нас. За жалост голяма част от тези вещества са невротоксини - вещества, които възпрепятстват електрическите дейности на нервите, като по този начин не им позволяват да функционират правилно

Невротоксините са вещества, които си взаимодействат с нервните клетки, като ги свръхстимулират или прекъсват процеса на комуникация между тях. В много от храните това е с цел да се създаде приятно интензивно усещане за небцето. Докато ги консумираме изпитваме приятно гъделичкане, към което привикваме и търсим.

Проблемът с невротоксините е в това, че съкращават живота на нервните клетки. Това е неприятно последствие от „изпържването” им с твърде висока интензивност. Нервните клетки са едни от малкото в тялото ни, за които поне за сега се счита, че нямат способ за възстановяване. Така изчерпването им води до различни мозъчни разтройства и невродегенеративни заболявания, като Болестта на Алцхаймер, Хорея на Хънтингтън и Паркинсон.

За да избегнете опасността от загуба на нервни клетки заради лоша диета, е важно всеки ден да следите внимателно какво слагате в устата си. Много от храните в следващия списък са част от менютата в ресторантите за бързо хранене, но понякога ги има и в т. нар. здравословни десерти. Ето и списък с 9-те най-разпространени невротоксини:

Аспартам

Използва се като подсладител в храни за хора с диабет. Съдържа се най-вече в дъвките и напитките без захар.

Научните изследвания показват, че аспартамът може да причини диабет, мигрена, бъбречна недостатъчност, гърчове, слепота, затлъстяване, неврологични разтройства, психични заболявания и мозъчни тумори.

Мононатриев глутамат или натриев глутамат

Най-често се използва в чипсове, бульони, консервирани храни, бебешки храни и редица нездравословни снаксове. Той подсилва вкуса на подправките и отключва рецепторите на езика.

Независимите изследователи смятат, че мононатриевия глутамат играе основна роля в развитието на невродегенеративното заболяване на мозъка, включително болестта на Алцхаймер, Паркинсон и болестта на Хънтингтън. Доказателствата в подкрепа на това твърдение са свързани с това, че мононатриевия грутамат разрушава невроните, особено на мозъчните клетки.

Сукралоза

Това е изкуствен подсладител, който се използва в продуктите без захар, най-вече напитки. Сукралозата е хлорирано съединение, а при разграждането на този тип съединения в организма се освобождават токсични химикали.

Алуминий

Този метал е често срещан в питейната вода и ваксините. Алуминият се абсорбира много трудно от организма. Лимонената киселина или цитрат може драстично да увеличи неговата абсорбация. Ваксините са една от основните причини за алуминиева интоксикация, тъй като алуминият се инжектира директно в тялото.

Живак

Този тежък метал е често срещан в рибни продукти, ваксини и пломби. Живакът може да бъде открит и в питейната вода. Той е един от най-токсичните невротоксини, защото лесно унищожава мозъчната тъкан.

Флуор или натриев флуорид

Почти няма начин да избегнете този токсин, ако използвате стандартна паста за зъби. Той се среща много често в питейната вода и продукти за зъбна хигиена. В миналото флуорът се е използвал като отрова за плъхове.

Една добра стратегия за избягване на този токсин е да пиете изворна вода или филтрирана вода. Важно е да се знае, че е особено опасен за малки деца и бебета.  

Калциев казеинат

Този токсин се използва често в протеиновите добавки, нездравословните храни и шоколадовите продукти с висока енергийност. Вреди на мозъка, поради своите невротоксични свойства.

Натриев казеинат

Този вид протеин е често срещан в млечните продукти. Може да се използва за подобряване на консистенцията на месо и месни продукти, сладолед, бисквити, хляб, паста и други зърнени продукти. Смята се, че предизвиква аутизъм и стомашно-чревни проблеми.

Екстракт от мая

Свойствата и са да придаде добра консистентност при готвене, за това се съдържа в много пакетирани бульони, смески за печене и т.н. Обикновено тези храни претендират да са без изкуствени овкусители. Те обаче са скрити в маята.