Ето че вече е минало изписването от родилното, бабите и дядовцитe са си отишли, младият татко утре трябва да става рано за работа, а на теб за първи път ще ти се наложи да останеш сама с бебето. Имаш чувството, че нищо не разбираш и не знаеш, как да се грижиш за това малко и крехко създание.

Ако и ти разпознаваш себе си в този образ, ние от Dama.bg сме ти подготвили 9 полезни съвета, които са специално за млади майки като теб.

1. Няма нужда да кипваш водата преди къпане и да добавяш дезинфектанти, ако у дома си на централно водоснабдяване.

2. Мъничето ти няма да стане „кривокрако”, ако случайно забравиш  да затегнеш пелената силно.

3. Използването на еднократните памперси НЕ вреди на бебчето. Температурата му с него е същата, като при памперсите от плат. Важното при всички е да ги сменяш винаги, когато се напълнят.

4. Детето няма да замръзне в помещение, където стайната температура е над 20 градуса, ако теглото му вече е над 3,5 кг.

5. Ако на детето му тече прозрачен секрет от нослето, това не винаги означава, че е настинало. Ако не проявява безпокойство, няма промяна в апетита, то няма нужда да започваш лечение с хапчета. Просто направи основно почистване на дома си.

6. Използването на слинг НЯМА да навреди на осанката на бебчето ти. Ползата му при преноса днес е призната от ортопедите като физиологична и препоръчителна.

7. Използването на раница-кенгуру НЕ вреди на мъничето ти, ако в него е предвидено хоризонтално положение за разпределение на тежестта, също както при носенето на ръце.

8. Използването на клизма, газоотводната тръбичка и механични намеси при лечението на чревни колики НЕ вредят на психиката на бебето и НЕ нарушават сексуалната му ориентация.

9. НЕ приемай и НЕ изпробвай всички съвети на другите майки върху детето си. То е уникално и това, което харесва на съседското дете, на твоето може да не се понрави.