Ако няма възможност за често проветрение, въздухът в затворените помещения застоява и позволява на всякакви замърсители, като прах, бактерии, плесен и други, свободно да се настанят в стаята. На всички ни е ясно, че високата им концентрация е вредна за здравето. За това днес ще ви представим девет саксийни растения, които могат да ни помогнат в пречистването на въздуха, а освен това са изключително лесни за гледане – почти е невъзможно да ги уморите!

1. Хризантема

Това растение е истински звяр, що се отнася до пречистването на въздуха! И ако не вярвате на нас, вярвайте на НАСА, които са провели изследване. Оказва се, че хризантемата премахва амоняк, бензол, формалдехид и ксилол от въздуха в дома ви. Това е популярно и евтино цвете, което е изключително издръжливо – може да бъде засадено и навън.

2. Хлорофитум (известно и като зелена лилия)

Хлорофитумът попълва запасите от кислород и бързо преработва отровни вещества. Гледа се изключително лесно, а ако нямате много опит с цветята, това е най-добрият избор като за начало. Цветето обича влагата, но в същото време издържа дълго без вода, за това би било чудесен избор за в офиса, където има вероятност да отсъствате за по-дълго време.

3. Драцена

Драцената е много популярно растение, на пазара може да намерите над 40 разновидности, съответно и да изберете за себе си тази, която най-много ви допада. Драцената премахва бензол, формалдехид, трихлоретилен и ксилен от въздуха, а те са токсични за котки и кучета! За това, ако имате домашни любимци, хващайте торбичката и към цветарския магазин!

4. Фикус

Фикусите са едни от любимите ни саксийни растения. Хубавото при тях е, че могат да порастнат много големи, стига да им подсигурите подходяща саксия. Фикусът премахва бензен, трихлоретилен и формалдехид от въздуха в помещенията.

5. Нефролепис (известно и като Бостънска папрат)

Практически неунищожима (може да живее десетилетия), Бостънската папрат обича хладни места с висока влажност на въздуха и непряка светлина. Банята е перфектното място, където можете да я разположите. Бостънската папрат има кичест силует с дъгообразни перести листа. Много подходящо е да я засадите във висяща саксия - буквално ще се снабдите с водопад от зеленина. Бостънската папрат премахва замърсители като ксилен и формалдехид от въздуха.

6. Сансевиерата (известно и като змийско растение)

Изключително разпространена, Сансевиерата е непретенциозно растение, и е почти невъзможно да се убие. Нуждае се от вода, само от време на време (около веднъж месечно) и предпочита по-сухи условия. Не се нуждае от пряка слънчева светлина. Премахва бензол, формалдехид, трихлоретилен и ксилен от въздуха в помещенията.

7. Хамедорея (известна и като бамбукова или планинска палма)

Непретенциозно растение, най-ефективно за пречистване на формалдехид, бензен и трихлоретилен. Вирее на пряка слънчева светлина. Може да израсте до метър и поливна на височина, което му дава невероятно присъствие в стаята. 

8. Алое Вера

Алоето със сигурност е мултифункционално растение, не случайно го наричат "растение-чудо". В листата му се съдържа гел, невероятно богат на полезни вещества: всички важни витамини, най-важните за човека минерали, ценни аминокиселини и протеини и други. Ако се консумира в умерени количества е полезно за здравето, освен това помага за облекчаване на изгаряния и естествено - почиства въздуха в затворени помещения. Ефективно премахва формалдехида от стаята.

9. Спатифилум (известен и като Еднолистник или Лилия на мира)

Не само, че Спатифилумът е трудно за убиване растение, с големи способности за пречистване на въздуха, но и цъфти красиво през по голямата част от лятото! Предпочита сенчести места и влажна, но не мокра почва. Отстранява амоняк, бензен, формалдехид и трихлоретилен от въздуха в стаята.

Отглеждайки тези растения в дома или в офиса си драстично ще подобрите качеството на въздуха. Освен това ще се почувствате по-свързани с природата - направо ще се изненадате колко много живот може да даде на една стая едно единствено растение!