Ти си работеща майка. Това означава, че всеки ден излизаш от вкъщи с ясното съзнание, че сама си направила този избор. Въпреки това те измъчват мисли като “Не постъпвам ли прекалено егоистично като зарязвам детето си така?”, “Прекалено жестоко ли е това, че оставям детето си на детска градина по цял ден?”, “Дали всички работещи майки сме направили верния избор?”.

Спри да се колебаеш - решението ти е правилно, защото така помагаш на цялото си семейство. Ако все още изпитваш съмнения, чети надолу - със сигурност ще си припомниш защо точно направи този избор.

1. Не е необходимо да бъдеш майка през цялото време.

Колкото и да ти харесва заглавието, знаеш, че най-важното нещо в момента е да бъдеш майка. Но също така знаеш, че можеш да си повече от просто майка. Когато излизаш от вкъщи всяка сутрин, за да отидеш на работа, ти е в пъти по-лесно да бъдеш по-добра майка. А и имаш възможност поне малко да се разсееш.

2. Изненадващо се чувстваш по-малко стресирана.

Един от най-големите страхове на майките, които се колебаят дали да се върнат на работа е, че не знаят дали ще се справят със стреса от балансирането между работата и родителството. Редица проучвания доказват, че работещите майки не просто са по-щастливи от тези, които остават у дома, за да гледат децата си, но и техните нива на стрес не се повишават така значително. Важно е да се отбележи обаче, че дамите, които първо раждат деца, а след това започват (без да са работили преди това) се сблъскват с огромно напрежение и често страдат от депресия.

3. Има нещо наречено “Да прекарваш прекалено много време с децата си”, но на теб не ти се налага да го изпитваш.

Вярно е, че работещите майки прекарват повече време с децата си, но се оказва, че и в този случай качеството е по-важно от количеството. Скорошно проучване доказва, че прекарването на прекалено много време с децата дори може да навреди на възпитанието им, ако родителите не са достатъчно отдадени на това да отглеждат наследниците си.

4. Партньорът ти не е единственият, който изхранва семейството.

Да, в модерните времена не трябва да правим особена разлика между ролята на бащата и тази на майката, но в традиционните семейства, в които таткото работи, а майката остава вкъщи, родителските задължения не са разделени по равно. Но когато времето ви притиска и имате повече задачи пред себе си, успявате да разделяте задълженията си и да работите като един отбор.

5. Детската градина е нещо хубаво за теб.

Без значение дали оставяш децата си в детската градина или на грижите на бавачка, знаеш, че това помага на децата ти да се социализират по-добре. Макар и някои родители да се страхуват от това как малките ще приемат раздялата, се чувстват много по-добре, когато видят хлапето си да тича развълнувано, в минутата, в която го оставят на чужди грижи, без дори да даде целувка за довиждане, 

6.Да печелиш сама парите си е огромен плюс.

Ако не можеше да помагаш финансово на домакинството, би се чувствала гузно всеки път, в който отидеш на маникюр или се срещнеш с приятелки на кафе. Да, дори и да печелиш достатъчно пари, все пак трябва да мислиш за семейния бюджет (отглеждането на деца не е никак евтино!), но и няма да изпитваш вина от факта, че си си купила нова рокля… или три. Все пак трябва да изглеждаш добре на следващата работна среща, нали така?

7. Можеш да бъдеш модел за подражание, без дори да се опитваш.

Както ви разказахме по-рано, проучванията доказват, че работещите майки оказват положително влияние на бъдещото кариерно развитие на децата си. С други думи, дъщерите на работещите майки получават по-висока степен на образование, по-вероятно е да бъдат назначени на по-висока позиция и да печелят повече пари от децата на майки, които си остават у дома. Тоест само заради факта, че работиш, можеш да си спокойна, че помагаш за развитието на децата си..

8 Имаш оправдание да изглеждаш добре.

Много работещи майки, за разлика от онези, които остават у дома, никога не биха седели цял ден по пижама. Да ходиш всеки ден в офиса е чудесно оправдание за това да изглеждаш - и да се чувстваш - добре.

9. Не се чувстваш притисната да имаш перфектния дом.

Не е честно да предполагаме, че неработещите майки имат достатъчно време (и енергия), за да поддържат дома си в перфектно състояние, но ако ходиш на работа, товарът за образцовият дом пада от плещите ти. И разпръснатите край леглото играчки не те впечатляват толкова.