Абитуриенти от Втора английска гимназия в столицата дадоха добър пример на всички нас с трогателната си, благородна инициатива да дарят парите за балните си тоалети на децата с рядката болест булозна епидермолиза.

 

 
Екипът на Dama.bg подкрепя инициативата на абитуриентите от столичната Втора английска гимназия с надеждата към нея да се присъединят повече хора в помощ на децата с рядкото заболяване булозна епидермолиза. От това рядко заболяване в България има осем деца. Болестта е причина за крехката им като стъкло кожа, затова и са наричани "пеперудени деца". Кожата им е толкова ранима, че може да получи наранявания от най-лекия допир. 
 
Учениците от Втора английска гимназия се отказват от "панаира на суетата", характерен за абитуриентския бал, в името на "панаира на добрината". Вместо да дадат луди пари за скъпи тоалети, които няма да облекат повече от веднъж, абитуриентите са решили да ги дарят за лечението на "пеперудените деца", а самите те да се появят на изпращането в училище с бели тениски.
 
Животът на болните от булозна епидермолиза деца е изпълнен с ежедневна болка. Всяка дейност, като хранене, обличане, миене, се превръща в мъчително изживяване. С парите, които абитуриентите ще съберат, ще бъдат закупени животоспасяващи превръзки и специални медикаменти. Учениците искат да привлекат и вниманието на Министерството на здравеопазването. Въпреки че от 2 години е дадено обещание, че разходите за лечение на болните деца ще бъдат поети от държавата, това все още не се е случило на практика. Ако инициативата получи повече гласност, може и Министерството на здравеопазването да изпълни обещанието си. 
 
Хуманността и мъдростта на абитуриентите от Втора английска гимназия е трогателна и похвална. Ето че има абитуриенти, които не мислят само за силикон, фалшиви мигли и коси, но и за бъдещето на деца със сериозни заболявания.