Когато от Eucerin България се обърнаха към мен с молба да напиша популярни статии за пуберитетното и следпуберитетното акне, бях изправен пред две възможности. Едната беше да направя резюме, съчетаващо типичната и най-новата медицинска информация, свързана с тези заболявания. Другата  беше да поднеса практическа информация, основана на най-често задаваните от пациентите в практиката ми въпроси. Прецених, че втората възможност би била от много по-голяма полза за хората, страдащи от такива проблеми, затова избрах нея.

Едва ли има човек, който да не разпознава типичните обриви на акнето – “черни точки”, зачервени и навдигнати пъпки, гнойни мехурчета, при по-леките форми, както и  “вътрешни възпаления” с болезнени възли при по-тежките форми.

1. “Появиха се черни точки и пъпки и започнахме стриктна хигиена, но състоянието не се подобри, дори се влоши.”

Акнето не е проблем, свързан с недостатъчно измиване. Напротив, прекалената хигиена може да изсуши кожата и по механизма на обратната връзка да засили активността на мастните жлези и да влоши състоянието.

2. “Заведох дъщеря си (сина си) на козметик, защото акнето е козметичен проблем, а състоянието се влоши или не се подобри.”

Пуберитетното акне е медицински проблем, особено напоследък, когато тежките форми са по-чести. Козметичните процедури имат благоприятен ефект при по-леките случаи, само ако придружават лечението с лекарства. При тежките форми, козметичните процедури са безсмислени и често, дори вредни.

3. “Детето ми е само на 8 години, не е възможно това да е акне!”

През последните години акнето започва по-рано и протича по-тежко, особено ако е налице фамилна предразположеност (наличие на тежко акне в миналото или в момента при близки родственици). Ако заведете детето си на лекар излишно, рискувате само загуба на малко време и пари. Това, което можете да спечелите при започнато навреме лечение е много повече – пестите много стрес, значително повече пари и чувство за вина, защото късното лечение е по-неуспешно, по-продължително и значително по-скъпо.

4. “Опитахме всичко – скъпа козметика и дори химични пилинги, а няма никакъв резултат, дори стана по-зле.”

Ще си позволя да повторя – акнето е медицински проблем, който се лекува с лекарства. Медицинската козметика е безценен помощник на основното и главен участник в поддържащото лечение, но тя не е създадена да върши работата на лекарствата. Високата цена на използваните средства за лечение със сигурност не е гарант за успех, особено когато са подбрани неправилно или използвани в неподходящ стадий на заболяването.

5.“Ходих на лекар, започнах лечение, но състоянието ми се влоши и спрях всичко.”

Обострянето на симптомите в началото на терапията е често, но временно явление и трябва да отмине за седмица или две. Случва се да е налице и истинска непоносимост към лекарствата. Затова при поява на проблем, най-естественото поведение е консултация с лекуващия дерматолог – по телефон, мейл или друг удобен за пациента и лекаря начин. Обикновено малка модификация на начина на прилагане на лекарствата решава проблема.

6. “Използвах предписаното лечение цели три седмици, но го спрях, защото нямаше ефект.”

Стандартното подобрение след 45 дни правилна терапия е около 20-30%, следователно стабилен ефект можем да очакваме след не по-малко от три, а най-често шест месеца. Тежките форми на акне често се лекуват и повече от година.

7. “Имам изписана от лекар терапия, но не разбрах дали да мажа обривите или цялото лице.”

По правило употребата на лекарствата и медицинската козметика е върху цялата засегната площ, защото целта е както да се лекуват обривите, така и да се предотврати появата на нови.

 

8. “Нужно ли е да спазвам диета?”

      Обикновено дерматолога дава писмени препоръки за

хранителния режим, но накратко казано акнето се влошава при наднормено тегло, употреба на всички видове сладки храни и напитки, прием на прясно мляко (не повече от 300 мл седмично) и пушене на цигари. Благоприятен ефект има консумация на морска риба, суров зехтин, маслини, плодове и зеленчуци.

9. “Проведох лечение при лекар, но след спирането му всичко започна отначало.”

С малки изключения, всяко лечение на акне трябва да завърши с поддържаща терапия, най-често с медицинска козметика. Това допълнително лечение продължава дълго, често години, след спирането на употребата на лекарства. Обикновено употребата на медицинската козметика е лесна и приятна, за разлика от прилагането на лекарствата.

10.“Искам кожата на лицето ми да стане отново гладка, както преди. Цената на лечението не е от значение!”

Най-успешното лечение на белезите от акне комбинацията от малка хирургия и употреба на лазери. Местата в България, където може успешно да се проведе такова лечение се броят на пръстите на едната длан. Причината за това, е че за различните видове белези са необходими различни лазери, а те са скъпа инвестиция за българския дерматолог. Освен това, провеждането на такава специализирана терапия изисква и допълнителна квалификация от лекаря, която също отнема време и пари. Не е маловажен и факта, че това лечение е изключително “неблагодарно” както за дерматолога, така и за пациента, защото резултатите идват след месеци и почти никога не може да се постигне 100% подобрение.

В заключение – пуберитетното акне е медицински проблем, който се лекува с лекарства от дерматолози. Колкото по-навреме започне терапията, толкова по-евтина, кратка и успешна е тя. В повечето случаи, след провеждането на успешно лечение се продължава с поддържаща терапия с медицинска козметика, която се спира след излизането от пуберитетната възраст. Съвременното лечение на белези след акне е възможно, но изисква време, квалифицирана помощ и води до подобрение между 50% и 70 %.

За автора:

Д-р Евгени Христозoв, дерматолог в Lege Artis, Стара Загора Д-р Христозов е практикуващ специалист дерматолог с над 20 години професионален опит. Основател е на първият за България частен дерматологичен център “Lege Artis”, през който до момента са преминали повече от 21 000 пациенти. Въвежда лазерната епилация в България през 1999 година. Член е на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, съосновател и член на УС на Сдружение частнопрактикуващи дерматовенеролози, член е на Европейска академия по дерматология и венерология (EADV), Американска академия по дерматология и венерология (AAD), Европейско дружество по лазерна дерматология (ESLD ).