Когато от Eucerin България се обърнаха към мен с молба да напиша популярни статии за пуберитетното и следпуберитетното акне, бях изправен пред две възможности. Едната беше да направя резюме, съчетаващо типичната и най-новата медицинска информация, свързана с тези заболявания. Другата  беше да поднеса практическа информация, основана на най-често задаваните от пациентите в практиката ми въпроси. Прецених, че втората възможност би била от много по-голяма полза за хората, страдащи от такива проблеми, затова избрах нея.

Едва ли има човек, който да не разпознава типичните обриви на акнето – “черни точки”, зачервени и навдигнати пъпки, гнойни мехурчета, при по-леките форми, както и  “вътрешни възпаления” с болезнени възли при по-тежките форми.

1. “Не зная какво се случва с мен, вече съм на 25 (30, 35, 40) години, лицето ми беше толкова чисто през пуберитета, а сега става все по-зле.”

Следпуберитетното акне, особено при жените става все по-често явление. Ако преди 10-на години не повече от 15% от пациентите с акне бяха в следпуберитетната възраст, сега те наброяват над 50%, като повечето от тях са жени. Причините за това са разнообразни и към всеки случай трябва да се подхожда индивидуално.

2. “От години използвам само много скъпа и качествена козметика, а пъпките продължават да се появяват.”

Всъщност появата на следпуберитетното акне се дължи на две основни причини – съчетание на наследствено предразположение и провокиращи фактори, които могат да бъдат свързани с неправилна грижа за кожата. Употребата на комедоногенни или акнегенни кремове, независимо от тяхната цена, могат да предизвикат появата на обриви или да влошат съществуващо леко акне.

3. “Грижа се много за лицето си, ходя редовно на козметик, а пъпките продължават да се появяват.”

Следпуберитетното акне е заболяване, дължащо се на различни причини – неправилна козметика, хормонални фактори, прием на медикаменти, хроничен стрес и много други. Наивно е да се смята, че редовните посещения при козметик могат да постигнат нещо повече от леко и временно подобрение. Важно е да се знае, че козметичното почистване на затворените комедони при микрокистичното акне може значително да влоши състоянието.

4. “Имам акне от години, изпробвала съм разнообразни терапии, но нищо не помага. Искам пълни хормонални изследвания!”

Всъщност, всеки един случай трябва да се оценява индивидуално. Има клинични симптоми, които задължително налагат хормонални изследвания – засилено окосмяване, нередовна менструация, наднормено тегло са някои от тях. От друга страна, когато причината е употребата на неправилна козметика, адекватно външно лечение с продължителност месец – два, обикновено решава проблема.

5. “Ходих на лекар, той ми смени терапията на лицето, но след седмица прекратих всичко, защото изписаните продукти не ми харесват!”

Следпуберитетното акне е болест, следователно тя се лекува с лекарства. Нормално е медикаментите да не са толкова приятни за употреба, както козметичните продукти, защото целта им не е да доставят удоволствие, а да помагат. Разбира се, процесът на лечение може да бъде значително по-комфортен, ако лекарствата се съчетаят с медицинската козметика, каквато е съвременната тенденция. Това е задача на лекуващия дерматолог.

6. “Докторе, вече повече от месец се мажа старателно, а няма видим резултат!”

Стандартното лечение на следпуберитетното акне продължава между 3 месеца и повече от година. Разбира се, нормално е след месец терапия да има минимално подобрение.

7. “Ходих на лекар, но той не ми изписа никаква терапия, а само много скъпи изследвания. Нямам време за това! Искам лечение, а не изследвания!”

Най – доброто лечение в медицината е етиологичното, т.е. премахването на причината, довела до развитие на заболяването. Понякога причината за следпуберитетното акне може да бъде изненадваща – начален диабет, интоксикация, хипервитаминоза от прекален прием на витамини, хормонални проблеми и други. За да бъде успешно лекувана причината за заболяването, а не неговите последствия, е нужно да се направят съответните изследвания.

8. “Омръзнаха ми тези пъпки, искам да реша проблемът си веднъж завинаги, но категорично отказвам да пия лекарства!”

Всъщност повече от половината случаи на следпуберитетно акне се лекуват с прием на лекарства за някакъв период от време, който варира от няколко месеца до години. Разбира се, лекарят само предлага варианти, а пациента взема окончателното решение, но понякога просто приемът на медикаменти е единствената възможност.

9. “Изписаха ми Roaccutane, но не го пих, защото прочетох в интернет колко опасен е този медикамент!”

Всъщност Roaccutane не е по-опасен от много други лекарства, а понякога употребата му е единствената възможност за терапия. Проблемът е, че за съжаление понякога той се употребява безконтролно, което създава определени опасности. Нормалното е лекуващият дерматолог да Ви информира писмено за реалните рискове, както и да Ви назначи кръвни изследвания преди и периодично по време на терапията с Roaccutane, за да може терапията да протече гладко и без усложнения.

10. “Изписаха ми Roaccutane, но кожата и устните ми изсъхнаха ужасно много и спрях терапията.”

Всъщност изсъхването на кожата и устните е нормално явление при терапията с Roaccutane, защото ефекта му се проявява чрез въздействие върху мастните жлези. Очаквайте дерматологът да Ви изпише адекватната за това временно състояние медицинска козметика, която да направи живота Ви по-комфортен.

11. “Спряха да ми излизат пъпки, но не се чувствам по-добре, защото изглеждам като петниста хиена в лицето.”

Да, след преминаването на обривите остават петна, които изчезват за период от няколко седмици до няколко години. Този период зависи от типа кожа и третирането на обривите. Разчоплянето и изстискването на пъпките удължава времето за възстановяване на кожата. Най-доброто лечение на този проблем е с неаблативни лазери.

12. “Вече нямам пъпки и петна, но имам много разширени пори и хлътнали белези. Искам кожата ми да изглежда, както когато бях на 6!”

Не е възможно и нормално това да се случи. Заличаването на белезите труден и продължителен процес, който рядко води до подобрение, което надхвърля 70%. Най-успешната терапия на това състояние е с аблативни лазери.

13. “Лечението беше успешно. Пъпките изчезнаха, но черните точки по кожата на носа ми си стоят!”

Малко хора знаят, че черните точки по носа не са комедони, а малки косъмчета, които врастват. Те се лекуват много успешно и трайно с мощни лазери за епилация, които могат да повлияват тънки косми.

В заключение – терапията на следпуберитетното акне е труден и продължителен процес, който трябва да започне с уточняване на конкретната причина за появата му. Правилното лечение започва с медикаменти, но медицинска козметика е незаменима в подобряване на комфорта на терапията и поддържане на постигнатите резултати. Адекватното лечение на белезите от акне има и сериозен подмладяващ ефект върху кожата в обработваните области.

 

За автора:

Д-р Евгени Христозoв, дерматолог в Lege Artis, Стара Загора Д-р Христозов е практикуващ специалист дерматолог с над 20 години професионален опит. Основател е на първият за България частен дерматологичен център “Lege Artis”, през който до момента са преминали повече от 21 000 пациенти. Въвежда лазерната епилация в България през 1999 година. Член е на Българския лекарски съюз, Българското дерматологично дружество, съосновател и член на УС на Сдружение частнопрактикуващи дерматовенеролози, член е на Европейска академия по дерматология и венерология (EADV), Американска академия по дерматология и венерология (AAD), Европейско дружество по лазерна дерматология (ESLD ).