Да израснеш с брат или сестра е едно от най-прекрасните неща в живота. Да, понякога не можем да ги понасяме, да си крещим, дори да не си говорим с месеци, но ги обичаме повече от всичко, нали? Изследванията показват, че тяхното макар и понякога дразнещо присъствие, всъщност помага както на физическото, така и на психическото ни здраве и спомага за оформянето на характера. Ето и някои от резултатите:

Братята и сестрите ни правят по-малко егоисти

Да се грижиш за някого от най-ранна детска възраст категорично се отразява благоприятно на характера. Това ни прави по-съпричастни и положително настроени към околните. 

„Това се отнася особено силно за момчетата в пубертета.
Ако те са отраснали с брат или сестра, егоистичните прояви са много по-малко, а това се отразява като цяло на спокойствието през този важен преходен период в живота на детето“, пояснява авторът на проучване по темата Лаура Падила-Уолкър.

Братята и сестрите подобряват психическото ни здраве

Дори и да не си е проличало при последния ви спор със сестра ви например, точно тя е човекът, който ще ви вдъхне сигурност и увереност по начин, по който дори родителите ви няма да успеят. Резултатите са от статистически анализ на 400 семейства и показват, че без значение каква е разликата във възрастта, наличието на сестра помага на подрастващите да се борят с чувства като самота, липса на обич и страх. А що се отнася до споровете - именно те ни научават да контролираме емоциите си по-добре.

Правят ни по-щастливи

Да имаш брат или сестра - това означава да имаш верен приятел до гроб! Безкраен източник на подкрепа, те са единственият подходящ слушател, когато родителите ти те ядосат. Поради тази причина психолозите смятат, че братята и сестрите ни помагат да сме по-щастливи, особено с напредването на възрастта.

Поддържат ни в добра физическа форма

Доказано е, че 43% от хората се вслушват в мнението на най-близките си за външния си вид и се захващат сериозно със спорт или диета. Най-голямо влияние, разбира се, имат братята и сестрите, защото влиянието на родителите с годините намалява, а приятелите не са толкова авторитетни.
Освен това, когато едното дете посещава спортни занимания, другото иска да бъде като него и се включва и то. А може би пък разковничето е във факта, че ако имаме брат или сестра, то никога буркана с течен шоколад не е само за нас. Следователно и калориите ще са наполовина. 

Удължават живота ни

Последният интересен, но доказан факт е, че хората, които поддържат редовни контакти с близките си, живеят 7.5 години по-дълго от онези, които предпочитат да живеят по-изолирано. Защото ако има кой да се грижи за теб и за кого да се грижиш ти, живееш по-дълго. Това става ясно от изследване, публикувано в сп. PLoS Medicine.

След всичко прочетено, просто звъннете на братята или сестрите си и им кажете, че ги обичате и се радвате, че ги има. Защото без тях, нямаше да сте това, което сте днес!