Ани Лоулес се справила с депресията като откри страстта си към свеж, суров и органичен сок. „Сужа“, нейните сокове без ГМО, се продават в над 10 000 магазина.

Преди пет години, Ани Лоулес изпитвала затруднения дори да стане от леглото сутрин. Тогава е била студентка по право и е била далеч от щастлива. Макар и оценките й да били отлични, тя се е намирала в състояние на дълбока депресия, каквато никога преди това не била изпитвала. Тя разбрала, че трябва да промени нещо. И без да има конкретни планове за бъдещето, прекъснала обучението си.

Лоулес знаела, че трябва да бъде вдъхновена вместо уморена. И се обърнала към едно нещо, което обичала истински – здравословното хранене. Диагностицирала с цьолиакия* като малка, тя внимателно е изучавала как трябва да се храни правилно. Научила как да приема полезни хранителни вещества предимно от соковете и най-вече чрез студено пресоване – другите методи за сокоизтискване редуцират минералите, витамините и ензимите.

През целия си живот тя е експериментирала с различни видове сокове. Лоулес открила, че неин приятел на име Ерик Итънс, споделял страстта й към свежия суров органичен сок. Двамата измисляли различни рецепти за сокове, купувайки свежи плодове от пазара. Продавали соковете на техните познати в йога обществото, а Ани дори лично доставяла продукцията с автомобила си.

Търсеното бързо нараснало. Съпругът на една от клиентките на Лоулес и Итън, Джеймс Бренън, бил успешен бизнесмен. Той видял потенциала в идеята им и поискал да се включи. Макар и първоначално да били скептично настроени към външната помощ, Ани и Ерик скоро осъзнали, че биха могли да използват опита на Джеймс, когато не успявали да задоволят очакванията на клиентите си. Той ги запознал със създателя на процъфтяваща компания за минерална вода и така се родили соковете „Сужа“.

Срокът на годност обаче бил проблем за продукцията на „Сужа“, тъй като органичните и лишени от ГМО сокове издържали само по 3 дни и така трудно можели да се разпространяват в цялата страна. За компанията щяло да бде по-лесно да направи компромис със здравословните качества на продукта и да използва нова технология. Но Лоулес и компания открили, че могат да обработват плодовете под високо налягане и така да намалят бактериите, които разваляли сока. Така срока на годност нараснал до 30 дни, а всички полезни свойства на студено пресования сок се запазвали и „Сужа“ можела да се разпространява в националната мрежа.

През септември 2012, само година след появата на соковете на пазара, те започнали да се разпространяват в голяма верига за здравословни храни. Сега се продава в над 10 000 магазина, а годишният приход на компанията е между 80 и 90 милиона долара. През август Лоулес и съоснователите на компанията продали 30% на Кока-Кола за 90 милиона и 20% на Голдман Сакс за 60 милиона, благодарение на което цената на компанията нараснала до 300 милиона. Партньорството с Кока-Кола осигурило на „Сужа“ достъп до продукти на по-ниски цени, ново предприятие за производство и много по-обширна дистрибуторска мрежа.

Ани Лоулес е постигнала всичко това преди да навърши 30 години. По-мъдра за годините си, философията й за живота е нещо, от което всички ние може да се поучим. Ето какво ни съветва тя:

1. Изберете любовта пред страха.

Всички в семейството на Ани са юристи. Ако тя беше избрала да продължи обучението си, това щеше да е решение, породено от страха да не разочарова близките си. Въпреки това тя е избрала онова, което обича – здравословното хранене. Да, тя е можела да отложи съобщаването на новината, докато си изгради план за бъдещето. Но въпреки това се е справила отлично и без диплома.

Дали страхът управлява и вашите решения?

Чувствате ли се оплетени в капана на корпоративната работа, когато всъщност искате да градите собствен бизнес? Какъв е скритият ви страх – страх да се провалите? Или страх, че няма да можете да плащате сметките си? Само щом разкриете какъв е страха ви, можете да работите върху него и да изберете да следвате сърцето си.

2. Вслушвайте се в тялото си.

Депресията на Лоулес й е казвала това, което сърцето й е знаело от преди това – правото не е била нейната страст. Тялото е ваш компас. Ако научите как да слушате това, което ви казва, то ще ви покаже кога сте кривнали от пътя и кога трябва да вземете нови решения.

Какво ви казва тялото в момента?

Схванати ли са раменете ви? Вероятно се притеснявате прекалено много и носите тежък товар на плещите си. Болят ли ви краката? Може би ви е страх да направите крачка напред. Тялото ви дава потвърждение върху какво да се съсредоточите, за да направите промяна. Не забравяйте, че тялото ви е уникално и колкото по-добре се научите да разбирате какво ви казва, толкова повече то ще бъде ваш компас.

3. Правете малки стъпки.

Лоулес не е напуснала университета с идеята да изгради бизнес за милиони. Докато се е борела с депресията, тя е правела малки стъпки напред. Както е казал Лао Дзъ: „Пътят от хиляди мили започва с първата крачка“. Поставяйки си постижими цели, вие придобивате увереност. Ани Лоулес споделя, че продължава да трупа самоувереност като прави малки крачки всеки ден.

Какво е малкото нещо, което можете да направите днес, за да се доближите до мечтите си?

Ако събирате кураж, за да изградите собствен бизнес, започнете с малки крачки. Регистрирайте домейна си. Уговорете си среща с човек, който ви вдхновява. Направете макет на продукта, който искате да създадете, с подръчни материали. Каквато и да е стъпката, отдайте й се и я направете. И продължавайте напред.

4. Оставете на Вселената да ви води.

Синхронът е много важен. Възможността не е дошла в живота на Лоулес по случайност. Тя просто е видяла синхрона в това да позволи на приятелите си да й помогнат в създаването на бизнеса. Това решение е изисквало доверие, смелост и може би малко преговори с егото.

Какво бихте могли да жертвате, за да извлечете ползи в живота си?

Научете се на синхрон с практика: откажете се от нещо малко, като например да позволите на друг да избере къде да обядвате. Може би на това място ще се сблскате с отдавна изгубен приятел или следващия ви бизнес партньор, като оставите Вселената да ви води.

Както е казал Стив Джобс: „"Ако това е последният ден от моя живот, искам ли да правя това, което ще правя днес?". И когато отговорът беше "Не" за доста дни наред, аз знаех, че трябва да променя нещо.“

Ваш ред е. Изберете любовта пред страха. Вслушвайте се в тялото си. Правете малки стъпки напред. Оставете се на Вселената да ви води. Кой знае, може би и вие ще успеете да създадете своя бизнес за милиони?

Целиакията е заболяване на автоимунната система, причинено от глутена. Важно е страдащите от него да спазват стриктна безглутенова диета.