Партньорът ти трябва да те уважава, а не да те кара да се чувстваш незначителна.

Емоционалното насилие често навлиза в живота ни незабелязано. Отначало то винаги изглежда безвредно, а жертвата не му обръща особено внимание, защото не е толкова често и е придружено от мили жестове и думи.

Според експертите емоционалното насилие включва вербално насилие като викане, обиждане и обвиняване в различни прегрешения. Партньорите, които се опитват да изолират любимата си, да я сплашват и контролират, също са емоционални насилници.

Емоционалното насилие променя как мислим и как възприемаме собствената си личност. Често манипулаторите обсибват партньорката си с „любов”, ако тя постъпи „правилно” и следва неговите правила. Насилие и любов се редуват постоянно, докато жертвата става зависима и скоро се оставя да бъде променена и контролирана.

Много жертви, които са се измъкнали от такива връзки, накрая се чудят „Как позволих това да се случи?” или „Как стигнах дотук?” Но всички жертви трябва да разберат, че те не са виновни, не са направили нищо грешно, просто емоционалните манипулатори са много добри в това, което правят.

Никога не е късно да се измъкнеш от такава връзка и да продължиш живота си. Ако забелязваш, че партньорът ти прави някое от тези 12 неща, може би трябва да се замислиш дали тази връзка не е вредна за теб:

  1. Той те принизява и унижава. Най-вече докато сте сами, но често и на публични места. Така той пренася ниското си самочувствие върху теб, опитвайки се да срине и твоето собствено.
  2. Излага те на публични места.
  3. Той обвинява теб за поведението си. Често използва „ако, тогава”... „Ако не беше направила това, тогава щях да...” Това е трик, който иска да ти покаже, че те чака „награда”, ако започнеш да постъпваш „правилно”.
  4. Заплашва да те нарани.
  5. Нарича те с обидни имена.
  6. Кара те да се чувстваш виновна, ако откажеш секс. Иска да те убеди, че трябва винаги да си готова – „ако ме обичаше, щеше да правиш секс с мен.”
  7. Извърта фактите така, че да се съмняваш в решението и мнението си. С лъжливата информация иска да те накара да се почувстваш „луда” и отново да решиш, че си се изложила.
  8. Убеждава те, че винаги правиш нещата грешно и има друг правилен начин - неговия.
  9. Изолира те от приятелите и семейството ти. Прави се на жертва, когато искаш да прекараш време с тях – „никога не прекарваш толкова време с мен, ако ме обичаше, щеше да искаш да се виждаме по-често.”
  10. Ако все пак се видиш с тях, той иска „отплата” или ти звъни и пише постоянно, искайки да знае всякакви подробности и отново те съди за твоите избори.
  11. Следи те – какво правиш, с кого, къде си. Може дори да чете съобщенията на телефона ти и да проникне в твой профил в социалните мрежи.
  12. Той те заплашват, че ще се самоубие, ако го изоставиш – „Не мога да живея без теб.” Или ти казва, че никой никога няма да те обича толкова силно, колкото той.