Най-новите филми на едни от титаните в киното ще омайват зрителите на Киномания по време на юбилейното издание тази година.

Една от големите новини на фестивала е договарянето на последния филм на Мартин Скорсезе - „Мълчание”, чиято официална световна премиера ще се състои на 23 декември, а първата прожекция в България ще е на 14 януари от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

„Мълчание” залага на Лиъм Нийсън в главната роля, участват още Андрю Гарфийлд, Адам Драйвър, Кийрън Хайндс, Таданобу Асано, Шин’я Цукамото. Йезуитският свещеник Родригес (Андрю Гарфийлд) научава, че неговият ментор (Лиъм Нийсън), който трябва да посвещава японците в християнството, е обърнал гръб на църквата. Родригес заминава за Япония, за да намери отклонилия се от правия път свещеник. Религиозната тема не е нова за Скорсезе, който е режисьор и на емблематичния „Последното изкушение на Христос” (номиниран за „Оскар” за режисура), както и на „Кундун” (с 4 номинации за „Оскар”), които ще бъдат показани в рамките на Киномания, също през януари, по повод премиерата на „Мълчание”.

В програмата на 30-тото издание на фестивала е и последния филм на отдавна доказалият се и като актьор, и като режисьор Мел Гибсън.

„Възражение по съвест” разказва за военния лекар Дезмънд Дос, който отказва да носи оръжие и да убива. Филмът е създаден по действителни събития и пресъздава най-кървавите сражения във Втората световна война – битката при Окинава, където Дос спасява 75 души. Така той става първият в американската история отказал се по съвест военен, отличен с медал за воинска храброст. Самият Гибсън споделя, че е искал да отдаде почит на истински герой, какъвто е Дос, на фона на всички измислени супергерои, с които напоследък киното ни залива. Главните роли във филма са поверени на: Андрю Гарфийлд, Сам Уортингтън, Тереза Палмър,  Хюго Уийвинг и др.

Прожекцията e в зала 1 е на 23 ноември от 19:00 часа.

Новото произведение на един от майсторите на дълбоко интимните, деликатни и въздействащи истории – Педро Алмодовар, също е в програмата  на Киномания. „Хулиета” (от конкурсната програма на Кан) е за борбата на една майка да оцелее сред несигурността относно съдбата на дъщеря си.В ролите саЕма Суарес, Адриана Угарте и Инма Куеста. Това е 20-ят филм на Алмодовар и е създаден по текстове от изящния сборник „Бягство” на канадската нобелистка Алис Мънро. Филмът гледаме в НДК на 22 ноември от 19:00 часа в зала 1.

По традиция Киномания ще покаже и най-новото на неповторимия Уди Алън на 26 ноември от 19:00 часа в зала 1. „Café Society” е за трансформацията на Джеси Айзънбърг от невротичен дребен чиновник в общителен бохем, чрез която Алън разказва завладяваща носталгична история за отхвърлена любов с всички свои обичани похвати: чудесна музика от епохата, перфектен диалог и неподражаеми персонажи. За обстановката допринася и работата на големия оператор Виторио Стораро, който майсторски пресъздава епохата на златната ера на Холивуд и апогея на нюйоркската мафия през 30-те години.

Билети за всички филми на Киномания се продават на касите на НДК и в мрежата на Ticketportal.bg