“Едва ли имате време да прочетете цялата ми биография, а и това не е нужно. За мен и за Вас е важно, че аз съм човек с огромен опит в областта на медиите (традиционни и нови), и с голям стаж като лектор. През последните десет години водя конференции и обучения в Европа, Америка, Азия, Австралия и Близкия изток, а най-често можете да ме видите на родна земя в Обединеното кралство.”

- Алън, ще ни разкажете ли повече за себе си?
- Според The Independent аз съм „един от 10-те най-добри медийни експерти в Обединеното кралство“. През декември 2013 г. станах един от 20-те лектори, които притежават признанието Certified Speaking Professional, Global. Това е награда, която се дава само на лектори с дългогодишен опит в различни държави и изключителни постижения и компетенции. Аз съм бивш президент на Global Speakers Federation и на Professional Speaking Association of the UK and Ireland. Друго нещо, с което много се гордея е, че съм един от 10-те британски лектори, които притежават наградата The Professional Speaking Award of Excellence. Аз съм единственият акредитиран професионален лектор в Европа, който е и квалифициран специалист по Връзки с обществеността, като член на Британския институт за връзки с обществеността. Зад гърба си имам доста издадени книги на тема работа с медиите и публично поведение, а последната – The Exceptional Speaker, е в съавторство с Пол дю Тоа и беше публикувана през септември миналата година. През 1996 г. създадох Which? Online – платформа, включваща онлайн социални функции, години преди Facebook.
И нещо любопитно! Лелята на моята пра-пра-пра прабаба е Мери Шели - авторката на Франкенщайн!

- Как започнахте кариерата си?
- През 1981 г. работих като журналист в списание - тествах коли и пишех за тях. Каниха ме често да участвам в радио и телевизионни програми, което прерасна в медийна кариера.

- Защо историите са толкова важни?
- Защото хората реагират на тях, дори и децата. Ето защо трябва да ги използваме, когато популяризираме продукти и услуги.

- Как да контролираме всяко интервю?
- Когато някой ви интервюира, целта ви е да предадете вашето съобщение възможно най-кратко. Задачата на интервюиращия е да разбере какво вие знаете и да ви помогне да го обясните възможно най-ясно. Всъщност се оказва, че вие имате общ интерес и вместо да се притеснявате от тях, се опитайте да ги виждате като партньори в пренасянето на бизнес съобщение. Ако подходите с недоверие към интервюто, не само че това ще бъде много неприятно изживяване за вас, но и ще прави всяка следваща изява по-трудна.

- Защо опцията “без коментар” не трябва да съществува?
- Ако откажете коментар в интервю, всеки може да напише: “Компанията отказа да потвърди или отхвърли, че…” и да си измислят каквото си искат. Изглежда сякаш имате нещо, което искате да скриете.

- Как да се справяме с трудните въпроси в интервютата?
- Подгответе се предварително. Ако интервюиращият стане агресивен, запазете спокойствие и се придържайте към същността на това, което сте подготвили и което искате да е основното ви послание.

- Има ли нещо, което не трябва да казваме на репортерите?
- Никога не критикувайте другите компании, а се съсредоточете в собствените си предимства. Никога не правете лични атаки. Никога не обсъждайте неща, които са предмет на съдебно производство. Никога не спекулирайте и не лъжете!

- А как да запазим репутацията си?
- Следете постоянно нивото на репутацията си с инструменти като Google Alerts и Socialmention.com. Опитвайте се да отречете възможно най-бързо нещата, които не са истина. Научете се да говорите уверено и ясно. И много важно - уверете се, че всеки служител знае посланието на вашия бранд!

Повече информация и възможности за регистрация за семинара на Алън Стивънс в София на 22.01 ще откриете ТУК