Цели 20 години след като най-големият онлайн книжен разпространител "Амазон" започна търговия в интернет, най-накрая се появи и първата реална книжарница. Така, в началото на седмицата в Сиатъл врати отвори „Амазон букс".

Книжарницата предлага около 6000 заглавия, като селекцията е основана на ревютата и данните за продажби от сайта. Цената на книгите е същата като в Amazon.com.

„Това е вот на доверие за физическата книга и физическата книжарница – коментира пред „Гардиън“ изпълнителният директор на Асоциацията на книгоиздателите във Великобритания Ричард Молет. – В последните години книжарниците са застрашени, но явно дори „Амазон“ виждат ползите от „браузването“ по реални лавици.“

„Амазон“ всъщност плавно се ориентира и към физическо разпространение, като в последно време пусна свои каси и павилиони, от които клиентите да си вземат поръчките или да си купуват устройства като „Киндъл“. „Амазон букс“ обаче е първият им напълно традиционен магазин.

Книжарницата има отделен кът за най-добре продаваните книги чрез сайта, както и такъв за заглавия с читателска оценка над 4,8 звезди. Редом до всяка книга пък са поставени и коментари от ревюта. Клиентите на „Амазон букс“ ще могат и да тестват електронните продукти на компанията – таблетът „Файър“ и четецът „Киндъл“.