Марта Мейсън е осъдена на прекара живота си в желязна тръба от 11 годишна възраст. Заради детски паралич, американката прекарва 61 години от съществуването си в цилиндър, който тежи 800 килограма и покрива всичко, освен главата й. Всъщност, той й позволява да диша без тръби или разрези в гърлото и не изисква болничен престой.

Точно преди да се разболее, брат й умира от същата болест и след като го погребват, Марта осъзнава, че има симптоми, но не казва на родителите си, за да не ги безпокои.



Книгата, която пише г-жа Мейсън, е озаглавена „Дъхът: Животът в ритъма на желязната тръба”. Там тя споделя, че е осъзнавала, че има детски паралич, но не е искала никой друг да знае.

Във видео, записано преди смъртта й през 2009 година, Марта казва, че винаги се е чудила, как родителите й са се чувствали заради факта, че тя се е разболяла точно, когато те са погребали единственият си син. Хората, както и самата тя, са знаели, че родителите й ще я надживеят. Лекарите са и казали, че ще живее още само година, но благодарение на желязната тръба, която виждате на снимките, Марта остава на този свят много дълго време. 

Според хората, писали за живота й, ключът към нейното дълголетие било желанието й да води нормален живот, доколкото е възможно. Въпреки че според околните, ситуацията, в която се намира г-жа Мейсън била ужасяваща, жената, родена през 1937г., завършила гимназия като пълна отличничка и като домакинята, организирала най-много вечерни партита.

Във видеото, тя споделя и че живеенето по този начин се е превърнало в нещо нормално за нея – дори не се е замисляла за него. Всъщност, никога не му е отдавала голямо значение. Марта отказва да се примири със съдбата си и продължава да постига и получава първокласни почести от гимназията. По-късно тя осъществява и целта на живота си – написва книга, с помощта на софтуер за разпознаване на гласове.