Обичате ли да творите? Креативни натури ли сте или просто не можете да стоите без работа и все трябва да правите нещо? Е, сега ще ви предложим едно занимание, с което ще може да разнообразите както ежедневието си, така и дома си. Нещо интересно, забавно и необичайно – чували ли сте за амигуруми?



Това е вид изкуство, появило между 70-те и 80-години на 20 век. Както се досещате, родината му е Япония, а това са годините, когато хората търсели ново увлечение и започнали да декорират домовете си с плетени малки играчки. Да, това са мъничета, които могат да бъдат с височина от 2 до 15 см. Обикновено, хората създават различни животники, но освен тях, могат да се направят и предмети или аксесоари. Цялата магия се осъществява чрез плетене на отделните части на една кука, като накрая те се сглобяват с игла и конец. За да завършите външния вид на фигурката, може да добавите копчета, мъниста или други подобни материали. 

 
Важно е да споменем, че тези играчки имат и пълнеж, който най-често е от полиестер, пластмасови топчета или памук. Трябва да престанете да пълните, щом животното може само да стои изправено. Необходимо е пълнежът да е скрит добре. Това се постига чрез много стегната плетка и тънка прежда. Амигуруми се ползват най-вече за декорация. Ако, пък, сте по-креативно настроени, може да създадете по-малки фигурки, които да се превърнат в чудесен аксесоар към вашия телефон или чанта.



Нещата, които ви трябват, за да създадете вашите амигуруми играчки, са: мъниста и копчета, конци, игли за гоблен, прежда в различни цветове по избор, кука за плетене, пинцети. Няма да са ви излишни лепило и ножица. Хубаво е, да имате нарисувана фигурката и маркер, с който да бележите вече изплетените шевове.

Специфично условие, с което трябва да се запознаете, преди да прибегнете до създаването на играчките, са техните означения и символи:
  • Slst [.] – приплъзване на бод
  • SC [x] – плетене на една кука
  • CH [O] - верига
  • SC [v] – увеличение на бод веднъж
  • SC DEC [^] – намаляване на бод веднъж
Оттук нататък сте вие, пожелаваме ви успех!